Dersim'de Şifa Geleneği sempozyumu

Dersim'de Şifa Geleneği sempozyumu

Dersim Ekoloji Meclisi ve Dersim Arıcılar Birliği ortaklaşa gerçekleştireceği "Dersim'in Şifa Geleneği" adlı sempozyum 26-30 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Dersim Ekoloji Meclisi ve Dersim Arıcılar Birliği tarafından düzenlenecek olan 2. "Dersim Şifa Geleneği" sempozyumunun programı açıklandı. Dersim Arıcılar Birliği Derneği binasında yapılan açıklamaya Dersim Ekoloji Meclisi ve çok sayıda kurum temsilcisi katıldı. Sempozyumun programına ilişkin bilgi veren Dersim Ekoloji Meclisi Üyesi Hilal Yorgancı, kentteki şifalı bitkilerin, suların, hastalıklara karşı başvurulan ziyaretlerin, inanç sisteminin dokusunu ören sicimlerden biri olduğunu söyledi. Eğer bu sular, bitkiler, yabani ve evcil dünya dışarıdan müdahalelerle değiştirilirse, Dersim'den Amanos'a ve Toroslar'a kadar uzanan bölgede yaşayan insanların ortak bilgi hazinesinin anlamını yitireceğini belirten Yorgancı, buradaki dünyanın da onu kuran insanlarıyla birlikte yok olacağını dile getirdi. 

Dersim'in 4 bin 200 bitki türünün önemli bir kısmına sahiplik yaptığının bilgisini veren Yorgancı, sempozyumun amacını, "Dersimli insanların bu yok oluşun, dış müdahalelerin önüne geçebilmek için, yöntemli; yani tutarlı ve birbirinin üzerine inşa edilen adımlarla, bir tartışma yürütmeye başlamasıdır. Bu amaçla, bilgi üretiminden, somut üretime, hukuk mücadelesinden, ekoloji mücadelesine, farklı alanlarda ama aynı amaçla çalışan insanların bir araya gelmesi ve işbirliğine girmesi hedeflenmektedir" diye açıkladı. 

Dersim Tcaret ve Sanayi Odası Salonu'nda 26 Mayıs ve 30 Mayıs tarihi arasında yapılacak olan sempozyumun programı şöyle:

26 Mayıs Perşembe Günü

1. Oturum (9.30-11.15)

Anadolu'da ve Dersim'de Bitki Dünyası ve Sağaltıcı Ocaklar: Moderatör: Ceren Kazancı, Konuşmacılar: Dr. Füsun Ertuğ, "Anadolu'da Sağaltım Ocakları", Yrd.Doç. Ahmet Doğan "Dersim'de Bal Bitkileri", Soner Oruç "Anadolu Çaprazı'nın Biyo çeşitliliği" 

2. Oturum (11.30 - 13.00) 

Doğa talanına karşı mücadelede arkeoloji ve bitki çeşitliliğinin önemi: Moderatör: Haydar Çetinkaya, Konuşmacılar: Avukat Ümit Altaş, Arkeolog Hasan Binay, Arkeolog Serkan Erdoğan "Dersim Arkeolojik Mirasının Şifa Geleneğine Yansıması", Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nden Arkeolog Kenan Öncel "Dersim Arkeolojisi", Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan "Dersim'de Nasıl Bir Müze İstiyoruz?", Dersim İl Kültür Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu, CHP Balıkesir milletvekili Mehmet Tüm.

3. Oturum (14.30 - 16.30)

Dersim'de alternatif tarım fikirleri, uygulama deneyimleri, fidancılık, arıcılık, şifa bahçeleri: Moderatör: Erdal Bozdağ, Konuşmacılar: Arıcılar Birliği'nden Kazım Doğan, mantar uzmanı Özgür Ertaş, Metin Kahraman "Dersim'de Derman Bahçeleri", Turgut Olgun "Dersim'de Bir Bahçecilik Deneyimi: Turgut Olgun'un Fidanlığı ve Şifalı Bitkiler Bahçesi".

27 Mayıs Cuma Günü

1. Oturum (11.30 - 13.00)

Dersim'de ekoloji ve kültür ilişkisi. Kutsal dağlar, ırmaklar, göller. Kutsal hayvanlar ve bitkiler: Moderatör: Hüseyin Çağlayan, Konuşmacılar: Kemal Kahraman "Alevi İnanç Öğretisinde Doğa ve İnsan", Kedekli Zeynel Batar Dede "Dersim Alevi inancında Dağ Keçilerinin, Alabalık ve Turnanın Kudsiyeti", Seyit Mahmut Yıldız, Ali Hıdır Çetin "Kutsal bir Krater Gölü: Ağır Göl'ün Hikayesi ve Başköylü Hasan Efendi", Yrd. Doç.Dr. Kızılca Yürür "Ana Buyere Gölü'nün 40 hurisi", Mahir Polat "Sır Oluştan, Yok Oluşa: Dersim Bölgesi Alevi Kültürel Mirasında Yıkım"

2. Oturum (14.30 - 16.30)

Dersim'in şifa geleneği ve Dersim'in Lokman Hekimleri anlatıyor: Moderatör: Metin Kahraman, Konuşmacılar: Yrd. Doç.Dr. Kızılca Yürür "Dersim Şifa Geleneğinin Varlık Düzeni (ontolojisi)", Metin Kahraman " Bir Şifa Merkezi Harige Köyü: Moro Sur ile Moro Şae Ziyaretlerinin Hikayesi ve Dersim'in Lokman Hekim Ocağı Şıh Mamudanlar", Kureyş anların Sıleman Uebcetinden Çe Uşen Analar (Mazgirt), Çe UşenAnalar'dan Ulaş Gültekin, Ovacık Yeşilyazı köyünden Gome Uçar "Lokman Hekim Soyu Nasoğulları", Harige'deki More Sur Ziyaretine hizmet eden Şıh Mamudanlı Zeynep Gül, Hakis'ten Ali Gündoğdu, Hakis'ten Hıdır Beyaztaş "İlaç Yapımında Arı Sütü, Polen, Bal ve Balmumu", Balıkçı Fırat Gündüz "Dersim'de Üretimi Devam Eden Geleneksel İlaçlar: Alabalık, Nerebent, Çöpleme Otu", Mehmet Menteş "Dersim'de Hayvansal Droglarla İlaç Yapımı", İbrahim Özer "Dersim Sözlü Kültüründe Gezemgenin Hikayesi" 

Bilgilendirme toplantısı, 18.00: 

Dersim'de kooperatifçilik. Kooperatifçilik nasıl yapılır? Dünyadan ve Türkiye'den örnekler: Moderatör: Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Cengiz, Konuşmacılar: Bursa CHP Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Orhan Sarıbal, Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Prof. Dr. İnci Gökmen.

28 Mayıs Cumartesi

1. Oturum (11.30 - 13.30)

Dersim'de Munzur ve Peri, Çemişgezek'te Tagar, Erzincan'da Kemah ve Deliçay, Pülümür'de Armağan ve Sansa HES ve baraj projelerinin mahkeme sonuçları. Bizi bekleyen gelecek ve projelerin bundan sonraki sonuçları: Moderatör: Meral Özen. Konuşmacılar: Avukat Barış Yıldırım, Avukat Sezai Demirbilek, HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Avukat Özgür Ulaş Kaplan, Tagar Suyu Çevre Hareketi'nden Tacettin Balcı, Pülümür encümeni ve Armağan HES davacısı Erdal Şanlı.

Forum toplantısı ve kapanış (14.30 - …)

Dersim'de alternatif üretim projelerinin geleceği. Dersim'de şifa bilgisinin, şifalı bitkilerin, yabani yaşamın geleceği. Durum değerlendirmesi, ne istiyoruz, nasıl yapabiliriz: Moderatörler: Tunceli Belediyesi Belediye Eşbaşkanları Nurhayat Altun ve Mehmet Ali Bul. 

Davetliler: Tunceli Valiliği, Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Cengiz, Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Orhan Sarıbal, Hilmi Yarayıcı, Ali Can Önlü, Makbule Çerimli, Tunceli Eğitim ve Sağlık Vakfı Başkanı Kadriye Özgen Akçelik, Dedef genel başkanı Ahmet Balkıs, Munzur A.Ş Yönetim Başkanı Feyzi Özer, Gürsel Erol, Mehmet Ali Yıldız, Pülümür Belediye Başkanı Müslüm Tosun, Nazımiye Belediye başkanı Cafer Kırmızıçiçek, Mazgirt Belediye Başkanı Tekin Türkel, Hozat Belediye Başkanı Celalettin Polat, Pertek belediye Başkanı Recai Vural, Çemişgezek Belediye Başkanı Ahmet Şadan Ersoy, Tunceli Gazeteciler Cemiyeti başkanı Ercan Topaç, Mardin Müze müdürü Nihat Erdoğan, Dersim Ekoloji Meclisi, Arıcılar Birliği, Küçükbaş Hayvancılar Birliği, Büyükbaş Hayvancılar Birliği, İl ve İlçelerin encümenleri ve açık kürsü.

29 Mayıs Pazar

Sılij Köyü, Kedek Köyü, Ovacık Munzur Gözelerine gezi yapılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.