Dersim Katliamı’nı simgeleyecek sembol kampanyası başlatıldı

Dersim Katliamı’nı simgeleyecek sembol kampanyası başlatıldı

1938 Dersim Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin anılacağı 4 Mayıs günü öncesi katliamı simgeleyecek sembol kampanyası başlatıldı.

1938 Dersim Katliamı’nı simgeleyecek bir sembolün bulunması amacıyla, Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Yağan tarafından bir kampanya başlatıldı.

Sembolleştirmenin kavramsallaştırma kadar önemli ve gerekli olduğunu belirten Yağan şunları ifade etti:

“Beni unutma çiçeği”

“Bu nedenle, 1938 Dersim Tertelesi için bize de bir sembol gerekiyor. Eğer sembolü belirleyebilirsek, 4 Mayıs’ta Dersim’de yapılacak tören için bu simgeden plaketler ve pankartlar hazırlayacağız. Tören, 38’de katledilen iki ailenin bulunan kemiklerinin defnedilmesi için yapılacak.

“Amacımız Dersim’in tanıtımını yapmak ya da Dersim’deki olağanüstü güzelliklerden birini öne çıkarmak değil, amacımız, Dersim Tertelesi’ni basit, sade bir biçimde sembolize etmektir. Sembolün basit ya da karmaşığı yoktur, bazen çok sade bir sembol bile her şeyi anlatmaya yeterli olabilir, tıpkı Ermenilerin kullandığı “Beni unutma çiçeği” gibi.”

Öneri çağrısı

Sembol önerilerinin detaylıca yazılarak kendilerine gönderilmesini isteyen Yağan, tüm sembol önerileri ve yorumlarının not edileceğini ve mevcut önerilerden bir tanesinin seçileceğini söyledi.

Sembol arayışına herkesin katkıda bulunması ve çevresine duyurmasını da isteyen Yağan, “Sembol, atalarımızın yaşadığı kıyımı yansıtmalıdır, çağrıştırmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Yağan, önerisi olanların [email protected] adresine gönderilmesini istedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.