Derecikliler dört gözle sınır kapısının açılmasını bekliyor

Derecikliler dört gözle sınır kapısının açılmasını bekliyor

Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Derecik Beldesi sakinleri beldede açılması planlanan sınır kapısının biran önce açılmasını bekliyor.

ÖMER OĞUZ / YÜKSEKOVA HABER

ŞEMDİNLİ – Yıllardır açılacağı söylenen ve geçen yıl resmi gazetede açılma kararı yayınlanan Derecik Sınır kapısı bölge halkında büyük bir umut yarattı. Yıllardır aralarına örülen sınır nedeniyle birçok insan birkaç kilometre ötedeki akrabalarını ziyaret edemiyor. Irak’ın Federal Kürdistan bölgesine geçmek için Habur sınır kapısından dolanmak zorunda kalan yurttaşlar artık söz konusu sorunun biran önce çözümünü bekliyor.

Derecik beldesi sakinleri devletin verdiği sözü yerine getirmesini beklediklerini, her yıl kaçak geçişler nedeniyle birçok kişinin hacı bey çayında boğulduğunu, çayı sağ geçenlerin ise binlerce liralık para cezaları ile çarptırıldıklarını ifade ediyor. Beldede halen yol, su elektrik ve hastane gibi birçok sorun yaşanıyor. Belde sakinleri yıllardır boğuştukları sorunların biran önce giderilmesini bekliyor.

ekremcetinkaya2.jpg

ÇETİNKAYA: EN ACİL İHTİYAÇ HASTANE, İKİNCİSİ SINIR KAPISI

Beldede yaşanan sorunlarla ilgili görüşlerini aldığımız Derecik Belediye Başkanı Ekrem Çetinkaya, beldedeki en büyük sorunlarının sağlık alanında yaşandığını belirterek, “Beldemizin birinci sorunu beldemizde bir hastane olmayışıdır. En yakın hastane 60 kilometre ötedeki Şemdinli Devlet Hastanesidir. Beldede hastane için bir arsa hibe edilmiştir. Sağlık Bakanlığı’nın beldemizdeki hastaneyi biran önce yapması gerekmektedir. Belde sakinlerimiz sağlık alanında çok büyük sorunlar yaşıyor” dedi.

YENİ VALİ’DEN SÜRECİ HIZLANDIRMA İSTEĞİ

Beldedeki ikinci büyük sorunun ekonomi alanında olduğunu belirten Çetinkaya, “Sınır kapısı için şuanda kaymakamlık izni ile geçişlere izin veriliyor. Son olarak Şemdinli Kaymakamlığı bizden 3 belediye personelini sınır noktasında görevlendirmemizi talep etti. Görevlendirme yapılacak ama biran önce gümrük personeli atanmalı. Şuan yaşanan fiili durum eskiden de vardı. Şuankisi bir sınır kapısı değil sadece geçici bir geçiş noktası. Sınır kapısının biran önce açılması lazım. Yeni valimiz sayın Yakup Canbolat’tan da ricamız sınır kapısı yapımını hızlandırmasıdır. Hergün 15-20 belde sakinine para cezaları kesiliyor. Belde sakinleri bunu hak etmiyor. Ak Parti beldede yüksek bir oy oranı ile seçildi. Devletin bu halka yardım etmesi gerekiyor. Halkımızın yatırımlar konusunda devletten büyük bir beklentisi var” dedi.

HALKA SINIR KAPISI VE İLÇE İÇİN SÖZ VERDİK

Başbakan Erdoğan’ın AKP İl Başkanı Muttalip Özbek’e Derecik için ilçe sözü verdiğini belirten Çetinkaya, “Belediyemizin 9 trilyon borcu var. İmkanlarımız kısıtlı olsa da biz belde sakinlerine hizmet için elimizden gelen gayreti sarf edeceğiz. Ancak biz çamur ve toprak içerisinde yaşıyoruz. Hizmet yapabilmemiz için desteğe ihtiyacımız var. Her türlü imkanlara uzak bir coğrafyada yaşıyoruz. Şuanda alt yapı çalışmalarımız sürüyor. Biz seçim çalışmaları sırasında bu halka gümrük kapısı ve beldenin ilçe yapılması için söz verdik. Bu insanların bu anlamda beklentileri var. Bu beklentileri karşılamamız lazım” dedi.

Derecik beldesine hizmet için gerekirse dilencilik yapacaklarını belirten Çetinkaya, “Bize düşen bu beldeye hizmeti getirmektir. Kapı kapı dolaşacağız. Başbakanımız ve bakanlarımızdan gerekli desteği alacağımıza inanıyorum” dedi.

drc.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum