Depreme Karşı Yeşil Oda

Depreme Karşı Yeşil Oda

Çanakkale’de bir ilkokul öğretmeni, vatandaşların deprem korkusunu hafifletecek bir yöntem geliştirdi. Evlerde çocuk odasına monte edilen ‘Numan deprem hücre sistemi’ olası bir yıkım durumunda, güvenli bir yaşam boşluğu oluşturuyor.

Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde, Sütlüce Köyü İlkokulu Müdürü ve sınıf öğretmeni Numan Çöloğlu, geçtiğimiz Cumartesi günü Ege denizinde meydana gelen 6,5 büyüklüğündeki sarsıntının ardından büyük korku yaşayan bölge halkını rahatlatacak bir yöntem geliştirdi. Yaptığı değişik buluşlarla adından sıkça söz ettiren Çöloğlu, bu kez evlerde ‘Yeşil oda’ sistemini geliştirdi. Çocuk odalarına çelik hücrelerin, deprem esnasında meydana gelebilecek bir yıkıma karşı yaşam alanı oluşturacağını söyleyen Çöloğlu, “Konutlarda deprem esnasında ya balkondan ya kapıdan çıkmak çözüm gibi gözüküyor. Ama depremin vereceği kayıplardan büyük kayıplar veriliyor. Bunun çözümü, dairelerde deprem odaları oluşturulmalı. Deprem odaları olarak tuvalet, banyo yada küçük bir salonu düzenlemek daha mantıklı. Çelik profil ve sacla oluşturulacak bu bölümler çok işe yarayacak. Deprem sonrası eve girmekte zorlananları tanıyoruz. Binanın her tarafını çelikle düzenlememiz zor ama küçük bir güvenlik hücresi oluşturabiliriz” dedi.

Hazırlanacak sistemin, ‘masa, çekyat’ gibi günlük hayatta da rahatlıkla kullanacak eşyalara dönüştürülebileceğini de söyleyen Çöloğlu, ‘Numan deprem hücre sistemi’ genellikle çocuk odalarında daha iyi netice verecek bir sistem olarak görüyorum. Olası bir deprem esnasında, odasında uyuyan çocuğu alıp kaçmak yerine, ev sakinleri de çocuk odasına geçerek, bu sistem sayesinde, yıkım halinde yaşam alanlarında hayatta kalma şansı bulabilir. Yine benim geliştirdiğim, depremin büyüklüğünü ve yönünü de ölçebilen bir alarm sayesinde, uykuda bile olsanız depremden haberdar olabilir, buna göre önleminizi alabilirsiniz” dedi.

Depreme Karşı Yeşil Oda

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.