'Demokrasi cephesi kurulmalı'

'Demokrasi cephesi kurulmalı'

TTB, KESK, TMMOB ve DİSK, acil bir “Demokrasi Cephesi” kurulması çağrısında bulundu.

Türk Tabipler Birliği (TTB), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mimarlar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), yaşanan siyasi gelişmeler ve demokrasi cephesi tartışmalarına ilişkin İstanbul Tabip Odası’nda basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, TTB Başkanı Raşit Tükel ile çok sayıda sivil toplum örgütü ve siyasi partiden temsilciler katıldı.

Toplantıda emek meslek örgütleri adına açıklama yapan TTB Başkanı Raşit Tükel, ülkede yaşanan siyasi gelişmelerin kendilerini bir tutum almaya zorladığını ve bu tutumun da otoriterleşen siyasi iktidara karşı demokrasi cephesi olarak örgütlenmek olduğunu söyledi.

“Varlığını ülkeyi kutuplaştırıp, düşmanlaştırarak sağlayan iktidar bugün kendi iktidarı karşısında gördüğü her kesime savaş açmıştır” diyen Tükel, Türkiye’nin her geçen gün daha fazla uçuruma sürüklendiğini vurguladı.

İktidarın fiili olarak uygulamaya soktuğu “Başkanlık” sistemini bir Anayasa değişikliği ile güvence altına almak için her yolu kendisine mubah gördüğünü ifade eden Tükel, şöyle devam etti:

“Ülkemizin bir bölümüne her gün bombalar yapıyor, insanlar ölüyor, analar ağlıyor, doğa talan ediliyor, asırlık kentler harap ediliyor. Yargıyı kontrolüne almış iktidar, ülkemizi cezaevine dönüştürmeye devam ediyor. Bunlarda yetmezmiş gibi halkın seçtiği vekillerin dokunulmazlıkları kaldırılırken, askere dokunulmazlık getiriliyor. Halkın iradesine ve dolayısıyla Meclis’e darbe yapılıyor.

“Demokrasi cephesi acil ihtiyaçtır”

“Bu gidişat başta emekçileri tehdit etmektedir. Irkçı, gerici, ayrımcı politikalarla bölünen, baskıcı politikalarla susturulan bir toplumda emeğin hakları her gün daha fazla tehdit altında olacaktır. Üstelik siyasi iktidar, bu toprakları daha güvencesiz, daha ucuz çalışacak kölelerin yaşadığı bir emek cehennemi haline getirdikçe çeşitli sermaye kesimlerinden aldığı desteği de sürdürmektedir.

“Savaş çığırtkanlığı yapıp barış şansını toplumun elinden alanlar, insanlığın, işçinin, doğanın, kadının, çocukların, hayvanların, kentlerin düşmanıdırlar.

“Bu koşullar altında toplumsal muhalefetin bütünlüğünü sağlayarak, onu harekete geçirmeyi sağlayacak, karanlığa karşı “işaret fişeği” olacak bir demokrasi cephesi acil bir ihtiyaçtır.

“Böylesi bir kuruluş sürecinde emek ve meslek örgütleri olarak üzerimize düşen sorumluluğu üstleneceğimizi burada hep beraber beyan ediyoruz.

“Birlikte mücadele etmekten başka çaremiz yok”

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ise, bu çağrı ile amaçlarının birlik oluşturma olduğunu söyledi.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko da, görüştükleri tüm kesimlerin bu yönlü bir demokrasi cephesinin oluşması yönünde talepleri olduğunu dile getirerek, “Biz bir adım attık. Kesinlikle diğer konfederasyonlarında bunun içinde olması gerekir” dedi.

Yaşanan çatışmalardan dolayı binlerce insanın yaşamını yitirdiğini hatırlatan Beko, ülkenin bir an önce kalıcı barışa ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Beko, “Sadece işçilerin sorunları değil, Kürtlerin, öğrencilerin sorunları var. Saray’da adı belli olmayan bir komutana ve iktidara karşı birlikte mücadele etmekten başka bir çaremiz yok” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.