Demirtaş’tan YSK’ya ‘Erdoğan’ın aranan diploması’ için başvuru

Demirtaş’tan YSK’ya ‘Erdoğan’ın aranan diploması’ için başvuru

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilme kriterleri olan “yüksek öğrenim görmüş” koşulunu yerine getirmediği tartışmalarına ilişkin YSK’ye başvuruda bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçilme kriteri olan “yüksek öğrenim diploması”na sahip olmadığına ilişkin araştırma nedeniyle, Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvuruda bulundu.

Demirtaş adına parti avukatı Kenan Maçoğlu’nun yaptığı başvuru dilekçesinde, Erdoğan’ın üniversite diploması olup olmadığına ilişkin tartışma konusunda net bir açıklama yapılması ve Erdoğan’ın şartları yerine getirmemiş olması durumunda, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin iptalini istedi.

Talepler

Başvuruda yer alan talepler şöyle:

* “Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Anayasa’nın 101 ve 6271 sayılı yasanın 6/7 maddesi uyarınca cumhurbaşkanı seçilebilmek için aranan koşullar arasında yer alan “yüksek öğrenim görmüş” olmak koşulunu taşımadığı yönünde ciddi kuşkuların bulunduğundan bunun araştırılmasını.

* Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan yüksek öğrenim gördüğünü kanıtlayan diploma örneğinin istenmesi ve geldiği taktirde kamuoyu ile paylaşılması.

* Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Anayasa’nın 101 ve 6271 sayılı yasanın 6/7 maddesi uyarınca cumhurbaşkanı seçilebilmek için aranan koşullar arasında yer alan “yüksek öğrenim görmüş” olmak koşulunu taşımadığının anlaşılması halinde 6271 sayılı yasanın 20/2 maddesi uyarınca YSK tarafından Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçildiğine dair düzenlenen seçimin iptal edilmesine karar verilmesini dilerim.

“Artık top YSK’da”

Başvuru sonrasında YSK önünde açıklama yapan avukat Maçoğlu, kamuoyundaki tartışmaları hatırlatarak, “Artık top YSK’dadır. YSK incelemeleri yaparak, gerekli açıklamaları yapıp kamuoyunu bu konuda bilgilendirmelidir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.