Demirtaş’tan Davutoğlu’na: Gizli gizli gideceğine Silopi’de miting yap

Demirtaş’tan Davutoğlu’na: Gizli gizli gideceğine Silopi’de miting yap

Başbakan Davutoğlu’nun Silopi gezisinin gizli gizli yapıldığını söyleyen Demirtaş, Davutoğlu’na çağrıda bulunarak “Gizli gizli gideceğine, Silopi, Cizre’de miting yap’ dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun sürpriz Silopi ziyaretini eleştirdi. Demirtaş,”Gizli gizli gideceğine, Silopi, Cizre’de miting yap’ dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve parti yönetimi, aralarında ÖDP, EMEP, Halkevleri, HDP bileşeni parti ve kimi STK’lerle bir araya geldi.

Dünya Ticaret Merkezi’nde yapılan toplantı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Demirtaş’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Silopi

“Aslında benim Cuma günü Ağrı programım vardı, Sur’daki acil hayati durum nedeniyle Diyarbakır’da kalmayı tercih ettim. Fakat AKP Ağrı İl Teşkilatı arkadaşlarımdan şunu talep etmişti. “Başbakan Cuma günü Ağrı’ya geliyor, dolayısıyla iki genel başkanın programı çakışmasın, mümkünse ertelenebilir mi’?” diye bana haber gönderdiler. Bizde bakacağız dedik fakat Sur’dan dolayı programı erteledim Ağrı’ya gitmedim. Dolayısıyla Başbakan’ın Silopi değil, Ağrı programı vardı. Böyle gizli gizli Başbakanı olduğu ülkenin bir ilçesine gizli gizli girebiliyorsa oranın ne kadar başbakanıdır.

“Evet, kudretini çok iyi gösterdin, maşallah bütün Silopi, Cizre’yi, Sur’u yıkmışsın. Fakat kudreti böyle olanın şefkatinden şüphe duyulur. Kudretinizi de zora dayalı elde etmişsiniz. Tank, topla yıkmazsanız oraları giremeyeceğinizi de biliyorsun, Başbakan olarak gidemeyeceğini biliyorsun. Madem Silopi’ye gittin ve Silopi halkı senin şefkatini bekliyor, Kaymakamlıkta açıklama yapıp kaçacağına miting yapsaydın. Mesela Cizre halkı şefkatinizi bekliyor! Terörden kurtardınız orayı, insanları huzura güvene kavuşturdunuz. Öyle demiyor musunuz, o kurtardığınız insanlar sizi şefkatle karşılasın sizde şefkatinizi gösterin.

“Ama takiye ve iki yüzlülükle bunu saklayamazsınız. Cizre’de katliam yaptınız. Bunu kimden saklıyorsunuz. 150’den fazla üniversite ve lise öğrencisi sivil ve silahsız genci yaktınız. Cenazeleri tanınmıyor. Bunlar olmamış gibi mi davranacağız.”

Cizre’de ‘kimyasal silah’

“Otopsi raporlarında da cenazelerin içler acısı durumundan da bu tür iddiaların ciddi olabileceği anlaşılıyor. Tabii ki bunlar patoloji, kimyasal incelemeler sonucunda anlaşılabilir. Sağlıklı bir soruşturma ve araştırma yapılmıyor.

“Yüzlerce insan diri yakıldı, katledildi. Ama Başbakan bir şey olmamış gibi Silopi’ye gidebiliyor. Bütün suçlarını örtmek içinde ha bire HDP ve bize saldırıyor. Bu çok ucuz ve ikiyüzlü bir politika. Özellikle HDP’nin içine oynama çabası komik duruyor. Ortalık bu kadar acılı, sancılı olmasa eğlenceli bir durum. Başbakan komik bir adam. Ama durum ciddi gülecek durumda değiliz. Başbakan ne yaptığının ne söylediğinin farkında değil. Sen iki ilçeyi yerle bir ettin. Tankla topla sivil yerleşim yerlerinin tamamını yok ettin. Bunlar olmamış gibi sürekli HDP hesap versin diye konuyu başka yere çekmeye çalışması sırıtıyor.

“Açıklamalar, resmi kararlar, Cizre ile ilgili toplayabileceğimiz ne kadar delil varsa özel bir ekibimiz orada çalışmasını yürütüyor. Bunu ulusal ve uluslar arası yargıya taşıyacağız. Ulusal yargıda sonuç alamayabiliriz, ama her zaman yargı AKP’nin elinde olmayacaktır. Bu suçu işleyenler er ya da geç hesap verecektir”.

Dokunulmazlıklar

“Her konuşmamızdan sonra hükümetin bizi linç ettirmek istediği her dönemde dokunulmazlıklarımızı gündeme getirdi. Şimdi yeniden çarpıtmak için yeniden bunu gündeme getirdi.

“Defalarca açıklama yaptık, açık çek verdik. 550 milletvekilinin dokunulmazlıklarını kısıtlayalım. Hepimiz için. Hayır bunu kabul etmiyorsunuz, parlamento 4 gruba ait bütün dokunulmazlık dosyaları indirelim hepsini kaldıralım. Biz evet oyu vereceğiz. Ama hırsız, yolsuzluk yapmış olanların dokunulmazlık dosyalarını ayıracaksınız, bizi konuşmalarımızdan dolayı dokunulmazlık tehdidi ile parlamento ve komisyona sevk edeceksiniz. Hükümetin kendisi bilir.

“Görülüyor ki bir siyasi öç alma ve linç, özellikle şahsımla ilgili de Saray’daki şahsın intikam alma duygusu dokunulmazlıkları gündeme getiriyor. Gündemden kalkmasını istiyoruz. İki yöntem öneriyoruz ya 550 milletvekilinin tamamı kısıtlansın ya da dokunulmazlığı bulunan bütün dosyaları kaldıralım.”

“Meclis’ten çekilme gibi bir gündemimiz yok. Dokunulmazlık dosyaları yüzlerce var. MHP denen parti AKP’nin komisyonu haline gelmiş, parti olmaktan çıkmış. Başvurmuş ısrarla bizim dokunulmazlık dosyalarımız gelsin diye. Sizinkiler ne olacak? Rüşvetle hırsızlıkla suçlanan vekilleriniz var.

“Partilerin içleri kazan gibi kaynıyor bunu tahvil etmenin en etkili yolu HDP’ye saldırmaktır. 59 milletvekiliyiz nasıl karar vereceksek hep birlikte hareket edeceğiz.”

Yeni anayasa çalışmaları

“Uzlaşma Komisyonu 4 partiden oluşur, bunlardan biri yoksa bunun ismi uzlaşma komisyonu değil, ittifak veya işbirliği komisyonu olur. Eğer bir parti çekilmişse uzlaşma komisyonu dağılmış demektir”.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.