Demirtaş'tan Bakan Gül'e yanıt

Demirtaş'tan Bakan Gül'e yanıt

HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selhattin Demitaş, "Muhalefetin Erdoğan'ın tuzağına düşmemeli" dedi.

Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demitaş, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün "Demirtaş'ın cezaevine olmasının nedeni CHP'dir" sözlerine yanıt verdi.

Demitaş, "Bizi cezaevine gönderen AKP’dir" ifadesini kullandı. 

Eski Başbakan Tansu Çiller'in AKP'nin Yenikapı mitingine katılmasını da değerlendiren HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Demirtaş, "Kan kokusu hepsini birleştirdi. Sırtlan, çakal, leş yiyici tarzı siyaset, eski ahbapları buluşturdu sonunda" dedi.  

Kasım 2016'dan beri tutuklu olan Demirtaş, avukatları aracılığıyla Meltem Akyol'un sorularını yanıtladı. Demirtaş'ın Evrensel'de yer alan açıklamalarının bir bölümü şöyle: 

HDP BARAJI AŞACAK VE AKP-MHP ÇOĞUNLUĞU KAYBEDECEK

Başından itibaren seçimlerin kritik partisi olarak HDP ve Kürt seçmen gösteriliyor, bu konuda çok konuşuldu, tartışıldı. Önce şunu soralım; seçimin ikinci tura kalacağını öngörüyor musunuz?

Evet, seçim ikinci tura kalacak. TBMM seçiminde de, halkın desteği ve dayanışması devam ederse, HDP barajı aşacak ve faşist AKP-MHP bloku Meclis çoğunluğunu kaybedecek. HDP seçmeninin her halükarda ikinci turda en yüksek motivasyonla sandığa gideceğini düşünüyorum.

Bizim de hazırlıklarımız bu yönlüdür. Boykot vs. bir seçenek asla gündemimizde değil. HDP seçmeni kesinlikle faşistlere oy vermez, bu nettir. Muhalefet adayları etrafında, demokratik ilkeler çerçevesinde bir uzlaşma sağlamak için elimizden geleni yapacağız. Elbette bu aday öncelikle ben olayım diye son ana kadar çabalarımızı da sürdüreceğiz.

‘AKP Meclis çoğunluğunu kaybederse sistem tıkanır, kriz yaşanır’ diyor iktidar cephesi. Siz ne diyorsunuz bu kaos teorisine?

Mecliste muhalefet çoğunluğu alır da Cumhurbaşkanlığını Erdoğan kazanırsa Erdoğan tıkanır, sistem değil. Çünkü Erdoğan her şeyi tek başına yönetmeyi hayal ediyor. Meclisi emrinin altına alamazsa istediği sistemi kuramamış olur. Meclis tıkanmaz ama Erdoğan tıkanır.

AKP’nin A, B, C planları olduğu söyleniyor, 7 Haziran’dakine benzer bir süreç yaşanabilir deniyor. Bugünkü koşullar Erdoğan’a bu zemini sunuyor mu?

Tek planları ve güçleri, imkanları olursa yani ya Meclisi ya cumhurbaşkanlığını kazanırlarsa sistemi tıkayarak Meclisi işlemez hale getirebilirler. Başka da bir şey yapamazlar.

MUHALEFET ERDOĞAN’IN TUZAĞINA DÜŞMEMELİDİR

Seçim sonrası nasıl bir yol izlenmeli? Demokrasi güçlerine, Millet İttifakını oluşturan partilere ne öneriyorsunuz?

Millet İttifakı HDP’yi de kapsayan genişlikte bir demokrasi ittifakına evrilmelidir. Meclis dışı sol ve demokratik güçler de bu demokrasi ittifakının parçası, öznesi haline gelebilmelidir. Geçiş ve normalleşme sürecinde muhalefet, yeni iktidar odağı olarak birlikte hareket edebilmelidir. Hiçbir muhalefet partisi, HDP’yi düşmanlaştırmaya çalışan Erdoğan’ın tuzağına düşmemelidir.

Ekonomi kuşkusuz en temel mesele. Seçim sonucu ne olursa olsun ekonomi zorda ve kriz kapıda…Tamam ama nasıl çözülecek?

Hızla üretime yönelmek dışında seçenek yok. Sanayi, tarım, hayvancılık, güneş enerjisi ve turizm alanlarında mutlaka üretimi artırmak gerekecek.

ERDOĞAN PROMPTERCI BEN KETILCIYIM

Takip edebiliyorsunuzdur, Erdoğan’ın İstanbul mitinginde Tansu Çiller de vardı, mitinge katılanları selamladı. Seçim meydanında olsanız, buna da söyleyecekleriniz olurdu...

Kan kokusu hepsini birleştirdi. Sırtlan, çakal, leş yiyici tarzı siyaset, eski ahbapları buluşturdu sonunda.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın prompter kazasını görebildiniz mi? Gerçi sonrasında yaptığı açıklamada kaza olmadığını söyledi, bir de prompteri okumuyorum, yaşıyorum dedi. Siz neyi yaşıyorsunuz?

Prompter olmadan iki tane düzgün cümle kuramadığını zaten biliyorduk, şimdi teşhir oldu. Ben halen ketılcıyım.Promptera ısınamadım bir türlü.

BİZİ CEZAEVİNE GÖNDEREN AKP’DİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, OHAL’in kaldırılmasını, bedelli askerliği, hayvanlara dönük şiddete ilişkin yasaları… Hepsini seçim sonrasına bıraktı. Bir değerlendirmeniz olur mu?

Son çırpınışlar gibi adeta.

Adalet Bakanı “Demirtaş’ın cezaevinde olmasının nedeni CHP’dir” dedi. Bunu nasıl yorumlarsınız?

Bizi cezaevine gönderen AKP’dir.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.