Demirtaş: Yüksekova'daki savaşın nedeni hendek ve barikat değildir

Demirtaş: Yüksekova'daki savaşın nedeni hendek ve barikat değildir

Partisinin Hakkari il kongresinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Yüksekova'daki savaşın nedenin hendek ve barikat değildir, Kürt halkının uzattığı elin Türk haklı tarafından tutulmasıdır" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'nin birinci Olağanüstü Kongresine katılmak üzere Hakkari'ye geldi.

Temaslarına Hakkari Belediyesi'ni ziyaret ederek başlayan Demiraş, 'Öz yönetim' açıklamaları nedeniyle 15'er yıl hapis cezası verilen Hakkari Belediyesi eş Başkanları için belediyenin eş başkan vekillerine geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Daha sonra kent girişinde bulunan Otogar'da yapılan HDP kongresine geçen Demirtaş, yoğun ilgi ile karşılandı. Alkış ve sloganlar arasında kürsüye çıkan Demirtaş, burada gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

HDP’nin Türkiye’de yaşayan ve kendini ezilmiş olarak hisseden herkesin partisi olduğunu belirten Demirtaş, HDP’ye en büyük desteğin Kürt illerinden çıkmasının çok anlamlı olduğunu fakat iktidarın bunun kıymetini bilmediğini kaydetti.

Demirtaş, Erdoğan ve Davutoğlu’nun Kürt halkının Türkiye'ye uzattığı barış ve dostluk elini tutmak yerine, 7 Haziran seçimlerinden bu yana vahşet politikalarına başvurduğu dile getirerek, Erdoğan ve Davutoğlu’nu faşizm sloganlarını haykırmakla suçladı.

'SAVAŞIN NEDENİ HENDEK VE BARİKAT DEĞİL'

Yüksekova’da yürütülen savaşın sebebinin hendek ve barikat olmadığının altını çizen Demirtaş, bu savaşın asıl sebebinin 7 haziran seçimlerinde Kürt halkının uzatmış olduğu barış elinin Türk halkı tarafından tutulması olduğunu kaydetti ve ekledi: “Kürt halkı Türkiye’de ben de varım ve siyasi bir gücüm dediği için Kürt halkının fermanını hep birlikte imzaladılar. Yeniden savaşa dönüp işi orduya havale ettiler. Siyasette yenileceklerini gördüler savaşa sarıldılar” 

HDP siyasi geleneğinin zor süreçlerden bugünlere geldiğini kaydeden Demirtaş, "14 yıldır AKP bu ülkeyi yönetiyor. Hafızaları yok, tarih bilmiyorlar. 90’ları 80’leri bilmiyorlar. Biz hükümet terörlerine karşı direnirken onlar top oynuyordu. Biri Kasımpaşa’da diğeri bilmem nerede top oynuyorlardı. Biz bu yaşadıklarımızın çok daha ağırlarını yaşadık. AKP ve bütün sistem partileri, burada tabela partileri haline geldiler" dedi.

'ZULMÜN KARŞISINDA DİZ ÇÖKMEK ONURSUZLUKTUR'

Bölgede yaşananlara muhalefet partilerinin de sessiz kaldığını vurgulayan Demirtaş, "Bu defa evdeki hesapları çarşıya uymayacak. Buna izin vermeyeceğiz. Biz kimseyi tehdit etmiyoruz, asla savaş naraları atmadık. Biz sadece bize bunu yapanlara karşı direndik. Zulme karşı direniş meşrudur. Zulmün karşısında teslim olmak, diz çökmek onursuzluktur" şeklinde konuştu.

Müzakere masasının devrilmemesi için her türlü fedakarlığı yaptıklarını belirten Demirtaş, her şeye rağmen barış demeye devam edeceklerini ifade ederek, müzakarelere dönüş çağrısı yaptı. 

"PARA VE GÜÇ SİZİ İNSANLIKTAN ÇIKARTMIŞ"

Karaman'daki cinsel istismar iddaları üzerinden hükümeye yüklenen Demirtaş, olayda ismi anılan Ensar Vakfı'nın AKP'liler tarafından sahiplenmesine sert tepki gösterdi.

Demirtaş, "Karşımızdaki anlayış çürümüş bir anlayıştır. Bunların ne İslam, ne hukuk ne de ahlakla hiç alakaları yok. Keşke olsaydı. Oturup konuşarak anlaşmak mümkün olurdu. Karaman’daki çocuklara tecavüz vakasının AKP’deki yaklaşımını görüyorsunuz. Neredeyse Türkiye’nin her yerinde benzer facialar var. Fakat dikkat edin ne yapıyorlar. AKP’nin vakıflarına derneklerine zarar gelmesin diye ellerinden gelen korumacılığıahlaksızca sürüyorlar. Bu mudur Müslümanlık, insanlık, ahlak bu mudur. İşte böyle bir anlayış ülkeyi yönetiyor. 45 çocuğa tecavüz edilmiş Aile Bakanı’nın derdi Ensar Vakfını korumak. Yazıklar olsun. Para, güç sizi insanlığınızdan çıkarmış. Burada bir çocuk bir slogan atsa, bütün emniyet üstüne salar çocuğa işkence yapıp içeri atıyorsunuz. 45 çocuğa tecavüz edilmiş, başbakanıyla bakanıyla üstünü örtmek için ellerinden geleni yapıyorlar"

'YIPRANMAMIŞ YERİNİZ KALMADI'

Cizre'de insanların diri diri yakıldığını anımsatan Demirtaş "Sizin yıpranmamış yeriniz kalmadı. Hırsızlık sizde yolsuzluk sizde, ahlaksızlık sizde tecavüz sizde daha neyiniz yıpranacak. Cizre’de diri diri gençleri yaktınız cenazeyi yaktınız. Ey Başbakan ölmüş kişilerin cenazelerini yaktınız, yetmedi cenazeyi çıplak halde medyaya servis ettiniz. Yetmedi, panzerin arkasına bağlayıp sürüklediniz" diye konuştu. 

'FEZLEKELERİMİZ ŞEREF MADALYAMIZDIR'

HDP'li vekillere yönelik dokunulmazlık tartışmalarına değinen Demirtaş, HDP'li vekillerin hırsızlık ve yolsuzluk ile ilgili fezlekeleri olmadığını ve bunun da kendileri için şeref madalyası olduğunu kaydetti.

Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizi tehdit eden faşist ruhluların halkımız kadar cesur olmaları gerekir. Öyle kuru tehditlere pabuç bırakacak bir parti de halk da değiliz. Bu faşizm kendi korkusunda boğulacaktır. Bu halkı tehdit edip korkutacaklarını sanıyorlar, sizden ricam asla korkunun 'k'si bile olmasın. Başınız dimdik olsun. Gözlerinizdeki cesareti ve onuru görsünler. Zaten hükümetin psikolojisi çökmüş durumdadır. Sizin gözlerinize de baktıklarında çaresizliklerini görsünler” 

Hakkari ve ilçeleri için yerel yönetimler eliyle büyük projelerinin olduğunu ve bu projeleri hayata geçirmeye kararlı olduklarını vurgulayan Demirtaş, "Barışımızı sağlayıp kendi sorunlarımızı çözeceğiz. Kendi öz yurdumuzu terk etmeyeceğiz" dedi. 

Demirtaş, konuşmasının ardından Van'da gerçekleştireceği programlara katılmak üzere kentten ayrıldı.

Demirtaş, HDP Hakkari kongresine katıldı

Demirtaş, HDP Hakkari kongresine katıldı

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum