Demirtaş: 'Ülkenin her yerinde cenaze ve acı var'

Demirtaş: 'Ülkenin her yerinde cenaze ve acı var'

Van Newroz'unda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "'Ülkenin her yerinde cenaze ve acı var. Sözde kendini milliyetçi ilan eden kesimler, saray ve içindekine yaranmak için seslerini çıkarmadılar" dedi.

VAN - Valiliğin Newroz yasağını tanımayan onbinlerce Vanlı, İki Nisan Kavşağı'nda bir araya geldi.

Mitingte açılış konuşmasını yapan HDP Van İl Eşbaşkanı Veysi Dilekçi'nin ardından Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Hatip Dicle konuştu.

2016 Newroz'unun tarihi olduğunu söyleyen Dicle, geçtiğimiz yıllarda mesajı milyonlara iletilen PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın bu yıl milyonlarla buluşmasının engellendiğini belirterek, "Bu yıl Sayın Öcalan'ın göndereceği mesaj için sorun çıkardılar. Öcalan'ı bizim kalbimizden çıkaramazlar. Bin selam olsun Öcalan'a" dedi. Newroz'un Kürtler için zulüm ve zorbalığa karşı çıkış anlamı taşıdığını ifade eden Dicle, "Newroz direniş ve mücadeledir. Newroz'u bugüne kadar Kürtlerin dilleri ve mücadeleleri getirmiştir. Bugün özgürlük ve mücadele günüdür. Bugün bizleri, halkımızı bodrumlarda yakıyorlar. Şu an Cizre, Silopi ve birçok şehrimizde halkımıza zulüm ediyorlar. Buna rağmen halkımız bu barbarlığa karşı büyük mücadele ediyor. Amaçları Kürtleri bu şekilde terbiye altına almak ve demokrasi talebinden uzaklaştırmaktır. Onlar gözlerinin önüne Mazlum Doğan ile Kawa'ları getirsinler. Sêvê, Pakize ve Fatma'nın vermiş olduğu mesajlara baksınlar ve mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi görsünler. Statümüz ve kimliğimizi asla yok edemezsiniz. Bu Newroz'da mücadele ve direniş ile şehitlerimizin yolundan gideceğiz" diye konuştu.

i-1-20160319180646.jpg

Dicle'nin ardından halka seslenen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, halkın Newroz'unu kutladı. İstiklal Caddesi'nde yaşanan bombalı saldırıyı da kınayan Demirtaş, "Bize artık 'Bu şekilde yaşamalısınız' diyenlere karşı ölüme savaş ve katliama alışmayıp normal değil diyeceğiz. Onlar bu katliamları kanıtsamış olabilir. Ama biz bunlara alışmayacağız. Bu ülkede, Ankara'da siyasi zihniyeti barışa alıştırana kadar, adil barışı seslendirmeye devam edeceğiz" dedi. 

'Asıl hain sizsiniz'

Yüksekova'daki sokağa çıkma yasağına değinen Demirtaş, "Gever'de Sur'da yaptıkları katliamın aynısını yapıyorlar. Bir ülkenin yönetimi kendi yurttaşlarını 'hain' ilan edemez. Bir yurttaşı sanık ve suçlu olarak mahkeme kararı ile ilan edersin ama bütün yurttaşları hain ilan edemezsin. Kim neyin ve kimin düşmanıdır? Bu topraklarda halkın dili, kimliği, Kürt ve Türk arasında ayrımcılık yaparsa bu vatanın haini odur. Bizi kendi vatanımızda 'vatan haini' ilan edenler vatanın çalıp çırpmadığı yerini bırakmadı. Devletin bütün olanakları ile halka zulüm ettiniz ve kendi yandaşlarınıza her türlü imkânı sağladınız. Siz bu ülkeyi sattığınız için vatan hainisiniz. Bu topraklarda yaşayan bütün halklar bu toprakların asıl sahipleridir. Hain sizsiniz" diye konuştu.

i-3-431.jpg

'Ülkenin her yerinde cenaze ve acı var'

Türkiye'nin her yerinde acı ve cenaze olduğunu söyleyen Demirtaş, şu çağrıda bulundu: "Sözde kendini milliyetçi ilan eden kesimler, saray ve içindekine yaranmak için seslerini çıkarmadılar. Bunların milliyetçiliği bile sahte. Bu siyasi partilerin Kemalistlikleri, milliyetçilikleri hepsi sahtedir. Samimi olsalardı Kürtlerin uzattığı samimi eli görür ve kıymetini anlarlardı. Onların işleri güçleri ellerine geçen devleti soymaktır. Türkiye'nin her yerinde cenaze ve acı var. Taziye evlerine bakın yoksulların evi. Ölenler ve öldürenler yoksullardır. Siz hiç Saray'da taziye kurulduğunu duydunuz mu? Biz diyoruz ki gelin el ele verelim. Bu savaşı durduralım." 

i-2-910.jpg

'Mücadeleye devam edeceğiz' 

Demirtaş, "Ülkenin bu tarafında insanlar evlerine giremiyor, diğer tarafta insanlar canlı bombalar yüzünden evlerinden çıkamıyorlar. Bütün bunların sorumlusu iktidardır. Amerika ve Almanlar 3 gündür söylüyorlar. Almanlar kendi vatandaşlarına mesaj çekiyor 'Türkiye'yi terk edin' diyorlar. Ama bu ülkenin valisi, bakanı hesap vermiyor, istifa etmiyorlar. Bütün olup bitenlerden HDP'yi sorumlu tutuyorlar" sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

i-4-178.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.