Demirtaş: Cumhurbaşkanı'nın da, Başbakan'ın da dokunulmazlığı kaldırılsın

Demirtaş: Cumhurbaşkanı'nın da, Başbakan'ın da dokunulmazlığı kaldırılsın

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Gözaltı, tutuklama terörü estirerek, partimizi işlevsiz hale getirmeye çalışıyorlar. Korkunun ecele faydası yoktur. Kimse bize atanmış memurları aracılığıyla parmak sallamasın" dedi.

Doğubayazıt'taki Newroz programına katılmak için Ağrı'ya gelen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Ağrı il binasında yurttaşlar ile bir araya geldi. Burada yurttaşlarla bir süre sohbet eden Demirtaş, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulunan Demirtaş, Türkiye'de barışın önündeki en büyük engelin AKP olduğunu söyledi. Sorunların çözümünü iç savaşta gören zihniyet değişmedikçe sorunların da çözülmeyeceğini belirten, "Dünyanın bazı hükümetleri ülkelerindeki iç sorunları halka zarar vermeden çözerler. Bazıları ise Suriye, Irak, Türkiye gibi kendi sorunlarını çözemediği için ülkelerini savaş meydanına çevirirler. Bu anlayış çözülmeden sorunlar da çözülmez" diye konuştu. 

'Halkı korkutmak için her şeyi kullanıyorlar'

Gelinen süreçte Türkiye'de Anayasa'nın da, hukukun da işlevini yitirdiğin söyleyen Demirtaş, Türkiye'deki mahkemelerin AKP üyeleri gibi çalıştığını vurgulayarak, "Şu an Türkiye de birçok kurum böyledir. Halkı korkutmak için her şeyi kullanıyorlar. Bir Ülkede adalet bitmişse devlet de bitmiştir. Bir yerde adalet bitmişse huzur da bitmiş demektir. Bizden de bu hukuksuzluğa ses çıkarmamamızı istiyorlar. Herkesi terörist ilan ediyorlar. Cenazeye işkence ediyorlar. Bu kafa, bu anlayış eğer bütün ülkede hakim olursa inanın ki nesiller boyu Türkiye düzelmez. Ama bu uygulamaları da hiçbir onurlu halk, onurlu insan kabul etmez" dedi.

'Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın da dokunulmazlığı kaldırılsın'

Fezleke tartışmalarına da değinen Demirtaş, AKP'nin dokunulmazlıklarla kendilerini tehdit ettiğini söyleyerek, kürsü dokunulmazlıkları hariç tüm dokunulmazlıkların kaldırılması yönündeki isteklerini tekrarladı. Demirtaş, şöyle konuştu: "Bizim dokunulmazlıklarımızın hepsi konuşmalarımızla ilgili. Onların dokunulmazlıkları ise yolsuzlukla ilgili. Şimdi, 'Sadece sizin dokunulmazlıklarınızı kaldıracağız' diyorlar. Biz bunu kabul etmeyiz. Başbakan'ın da, Cumhurbaşkanı'nın da dokunulmazlıkları kaldırılsın. Kendilerine güveniyorlar mı? Mahkemeler onların ellerinde. Ne gerek var dokunulmazlık zırhına. Başbakan ve Cumhurbaşkanı mahkemelerden korkuyorlar mı? Gelin tüm dokunulmazlıkları kaldıralım. Zannediyorsunuz ki sadece HDP'lilerin dokunulmazlıkları var. Aslında bir tek bizim dokunulmazlığımız yok. Askerin, savcının, yargıcın hepsinin dokunulmazlığı var. Ülkenin dokunulmazlığı var ama bizim yok." 

HDP'li vekillerin hemen her gün dokunulmazlık ihlaliyle karşılaştığını söyleyen Demirtaş, "Çözüm sürecinde yaptığımız çalışmalar ve konuşmalar ile bizi suçluyorlar. Unutmasınlar biz onlar ile bu süreci götürdük. Biz her yerde konuştuğumuz her şeyi mahkemelerde de anlatırız. Buyur gelsinler çözüm sürecinde olup biten her şeyi mahkemede de anlatalım" ifadelerini kullandı.

'Kimse bize atanmış memurları aracılığıyla el sallamasın'

Newroz öncesi artan gözaltı ve tutuklamalara da dikkat çeken Demirtaş, dün Ağrı'da 25 kişinin tutuklandığını hatırlatarak, "Biz bu ülkenin de halkın da düşmanı değiliz. Biz bu ülkenin sahipleriyiz. Tutuklamalarla, siyasi soykırım operasyonlarıyla halkı sindirmek istiyorlar. Atanmış memurlar Ağrı'nın sahipleri değiller. Sizsiniz Ağrı'nın sahipleri. Halka rağmen halkın istemediği birileri buraya atayarak bunun ismi demokrasi diyorlar. Valiler mi illeri yönetsin istiyorsunuz, o zaman buyurun valileri halk seçsin. Ağrı'nın seçilmişleri var onları tanımıyorsun. Atadığın memurlar ile ülkeyi yönetmeye çalışıyorsun. Ve bunları birçoğu AKP il başkanı gibi çalışıyor. Parti devleti yaptınız ülkeyi. Ağrı'da tarihi bir yenilgiye uğradılar, bunu kabul edemiyorlar. Gözaltı, tutuklama terörü estirerek partimizi işlevsiz hale getirmeye çalışıyorlar. Korkunun ecele faydası yoktur. Kendi topraklarımıza huzurlu yaşamak istiyoruz. Kimse bize atanmış memurların aracılığı ile parmak sallamasın" diyerek tepki gösterdi. 

Demirtaş, konuşmasının ardından Doğubayazıt'taki Newroz kutlamasına katılmak üzere kentten ayrıldı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.