Demirtaş: Cizre’de silahsız gençleri IŞİD gibi yakarak katlettiler

Demirtaş: Cizre’de silahsız gençleri IŞİD gibi yakarak katlettiler

Cizre’de öldürülenlerin tamamına yakınının silahsız olduğunu söyleyen Demirtaş, “IŞİD gibi teker teker yakarak katlettiler,” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Hakkari’deki programının ardından geçtiği Van’da, sivil toplum ve meslek örgütlerinin temsilcileri ile bir araya geldi.

Burada yapılan toplantıda konuşan Demirtaş, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Bugün barış demeyeceksek başka zaman anlamı yok”

Devletin herkesin düşüncesini aynı saygınlıkta karşıladığı zaman tartışma ortamının anlamlı olacağını belirten Demirtaş, “İnsanlar kendi görüşlerini ifade edemiyor. Aydınlar, yazarlar, sivil toplum kuruluşları aklından geçeni ağzına almaktan tereddüt ediyor. Akademisyenler, Amedspor ve Tahir Eçli olayları topluma verilen mesajlardır. Söz bitmedi ve bitmemeli. Fakat sözün tehdit altında olduğu dönemlerde konuşmak önemlidir. Bugün barış demeyeceksek başka zaman anlamı yok. Bizim barış dediğimiz şey, soyut, elle tutulmayan iyi niyetlerle ifade edilen sözler değil toplumsal sözleşmedir,” dedi.

“Barikatı kazdıran sizsiniz”

Gerilim, tartışma ve çatışma ortamının olduğu yerde barışa ihtiyaç olduğunu söyleyen Demirtaş, barışın sadece savaşın değil adaletin ve eşitsizliğin de panzehiri olduğunu belirterek, “Ortadoğu ve Kürdistan’da savaş bizim kaderimiz değildir,” dedi.

Gelinen aşamada Kürt sorununun Türkiye’nin tek başına üstesinden gelebileceği bir sorun olmaktan çıktığını vurgulayan Demirtaş, “Barikat ve hendekten önce de bu sorun vardı. Siz doğmadan önce de Kürt sorunu vardı. PKK’yi dağa çıkaran biz değil sizsiniz. Gençleri dağa çıkaran sizin anlayışınızdır. Barikatı kazdıran HDP değil sizsiniz. Hendeği ve barikatı kazan AKP’dir. Bu politikalarla bunları yaptıranlar onlardır. Bunlar oldu diye bir halkı terörist edip katledenler de bunlardır,” dedi.

“Cumhurbaşkanı sivilleri katledenleri tebrik etti”

Cizre’deki ölümleri anımsatan Demirtaş, şöyle devam etti:

“Çoğu üniversite öğrencisi olan tamamına yakın silahsız genç katledildi. Ama devlet yaralıların bile çıkmasını engelledi. Kürtlerin gözüne soka soka katletti. IŞİD gibi teker teker yakarak katlettiler. Cenazeleri 6 ayrı şehre gönderdiler ki aileler cenazelerin peşinde koşsun ki acı ızdırap yaşasınlar. Başbakan ve Cumhurbaşkanı sivilleri katledenleri tebrik ettiğini söyledi. 10 maaş ile ödüllendirdiler. Amaçları milyonları korku tezgahında sindirmekti. Ama asla sinmeyeceğiz, mücadele etmeye devam edeceğiz.”

AKP hükümetinin sadece elindeki tank ve top gücü ile ayakta kalabildiğini ifade eden Demirtaş, “Karşımızdaki güç sadece zora dayanarak ayakta duruyor. Çekin altlarındaki tankı, topu, hiç bir şeyleri kalmamış. Artık sadece tehdit ediyorlar. Savcıyı, mahkemeyi, gazeteciyi tehdit ederek ayakta kalıyor. At izi it izi birbirine karıştırıldı. Böyle bir ortamda yürümeye çalışıyorlar. Barış devletten gelmeyecektir. Toplum bunu kendi içerisinde kuracaktır. Yeni yüzyılda devlet demek zalim ve zorba demektir,” diye konuştu.

Demirtaş, doğruyu ve hakkı savunmaya devam edeceklerini dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum