Davutoğlu: ‘Taksim estetik bir meydan değil, AKM’yi de değerlendirmek lazım’

Davutoğlu: ‘Taksim estetik bir meydan değil, AKM’yi de değerlendirmek lazım’

Taksim Meydanı’na yönelik yapılaşma ve yine Taksim’deki AKM projesine ilişkin konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Taksim’in ‘o kadar da estetik bir meydan olmadığını’ ifade etti, AKM için de “Hep beraber konuşalım,” önerisinde bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kültürel Kalkınma Programı Toplantısı’nda konuştu.

Davutoğlu, kendi iktidarları boyunca kentlerin siluetlerini değiştiren dikey mimariye değindi ve bundan sonra yatay mimarinin geliştirileceğini ifade etti.

Sekiz yıl önce tadilat gerekçesiyle kapatılan Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi’ne (AKM) dair de açıklamalarda bulunan Davutoğlu, AKM’ye yönelik projenin diyalog içinde tüm kesimlerle birlikte değerlendirilerek yapılacağını söyledi.

“Kültürel Kalkınma Eylem Planı” çerçevesinde, İstanbul’da uluslararası simge olacak büyüklükte ve içerikte İstanbul Kültür Merkezi inşa edeceklerini söyleyen Davutoğlu, ‘Eylem Planı’nın 8 başlığın altında toplam 32 eylemden oluştuğunu belirtti.

Davutoğlu’nun Taksim Meydanı ve AKM projesine ilişkin açıklaması şöyle:

Taksim Meydanı

“Taksim Meydanı ve etrafındaki yapılaşmalar estetik olarak da kimsenin ‘En iyi meydandır, koruyalım’ diyebileceği de ne yazık ki bir meydan değil. Hep beraber konuşalım ve değerlendirelim.  Taksim Meydanı’nı ideolojik çatışma alanı olarak görmemeliyiz.

“İstanbul sadece bizim değil insanlığın en büyük mirası. İstanbul’u bir taraftan koruyacağız, Tarihi dokuya hiçbir şekilde halel getirilmeyecek. Dikey mimarinin olmaması için her türlü yasal düzenlemeyi yapmaya kararlıyız.

AKM

“AKM’yi değerlendirmek lazım. Taksim Meydanı üzerinde 2013’te yaşadığımız olaylara bakarak da ifade ediyorum. İdeolojik görüş ayrılıklarına bakarak değerlendirmemek lazım. İstanbul’un güzel bir meydana ihtiyacı var. Ama Taksim ve civarında bunu görmek mümkün değil. Kent bilinciyle buna bakacağız. AKM hem statik problemler yaşanan hem de hukuki sorunlar yaşanan bir konu.

“Oraya İstanbul’un ihtiyacı olan büyük bir sanat merkezi yine istişare ederek yapılmasını konuşmak durumundayız. Yeni kutuplaşmalara sebebiyet vermeden hep beraber değerlendirelim. AKM de dahil olmak üzere İstanbul meydanlarının güzelleştirilmesi bir amaç olmalı.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.