Davutoğlu: Ortak zeminin oluşturulması için çalışacağız

Davutoğlu: Ortak zeminin oluşturulması için çalışacağız

Başbakan Davutoğlu, yeni anayasa için, “En geniş mutabakatın sağlanacağı ortak zeminin oluşturulması için çalışacağız” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu partisinin grup toplantısında konuştu.

Davutoğlu, seçim vaatlerini hayata geçirmek için dün bir takvim hazırladıklarını belirterek, “Verdiğimiz sözlerden bir milim dahi olsa geri adım atmayacağız. Geçtiğimiz hafta asgari ücret komisyonu çalışmalarını tamamladı. Asgari ücret söz verdiğimiz gibi net bin 300 Türk Lirası’na yükseltildi. Asgari ücrette işverene ek maliyetin 115 lirasını hazineden karşılayacağız” dedi.

Davutoğlu şöyle devam etti:

“Türkiye’nin ana meselelerinin başında anayasa sorunu var. Yürürlüğe girdiğinden bu yana tartışılıyor. Tüm kesimler bu anayasanın Türkiye’ye dar geldiğini ifade ediyor. Milletimiz yıllardır siyaset kurumundan bu yönde adım atmasını bekliyor. AK Parti’nin kuruluşundan bu yana Türkiye’nin bir anayasa ve sistem sorunu olduğunu ifade ediyoruz. Anayasan kaynaklanan zaafları gidermek için birçok adım attık.

‘Öyle bir anayasa istiyoruz ki…’

“Türkiye’nin aradan geçen bunca yıl sonra bu anayasa değişikliğini yapması bir ihtiyacın ötesine geçerek zorunluluk halini almıştır. Biz yamalı bohça gibi değil, bütünlük perspektifiyle hazırlanmış bir anayasa istiyoruz.

Öyle bir anayasa istiyoruz ki üzerinde darbe gölgesi olmasın, insan onurunu esas alsın ve geleceğimizin büyük hedeflerine yürüyecek şartları olsun. Biz Türkiye’ye yakışan bir anayasa istiyoruz.

Bu kapsamda Meclis Başkanlığı öncülüğünde çalışma yapılmıştı. Türkiye’nin yeni anayasaya olan ihtiyacı ortadan kalkmadı. Bu haliyle bu anayasa ülkemizin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzaktır. Tartışılması gereken husus bu anayasanın hangi ilkeler üzerinde inşa edileceğidir. Türkiye’nin yeni anayasaya olan ihtiyacı daha fazla ertelenemez. Biz iktidar partisi olarka bu görevden kaçmıyoruz.”

CHP ve MHP’ye teşekkür

“Aynı sorumluluk diğer partilerin de omuzlarındadır. Biz tüm partilerimizin sorumluluk temelinde adım atmasını önemsiyoruz. Bu kapsamda geçen hafta ilk adımımızı attık. Yeni anayasa sürecini başlatmak üzeri Sayın Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ile görüşme talebinde bulunduk.

Olumlu yaklaşımlarından dolayı kendilerine teşekkürlerimiz sunuyorum. Üçümüzde 12 Eylül Anayasası’ndan memnun olmadığımızı ifade ettik. Yaptığımız görüşmelerde yeni anayasa, iç tüzük değişikliği ve AB ile ilişkilerde muhalefetin katkısında mutabık kaldık.”

‘Ortak zemin için çalışacağız’

“TBMM Başkanı ile görüşmemizde bundan sonraki sürece öncülük etmesini isteyeceğim. Elbette farklı görüşler olacak ama burada önemli olan Türkiye’nin yararını gözetmek. En geniş mutabakatın sağlanacağı ortak zeminin oluşturulması için çalışacağız.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.