Darbe girişiminin ardından cezaevlerinde görüş yasağı uygulaması

Darbe girişiminin ardından cezaevlerinde görüş yasağı uygulaması

15 Temmuz darbe girişiminin ardından cezaevlerindeki tutukluların görüş hakkının yasaklandığı ortaya çıktı.

Darbe girişiminin ardından Adalet Bakanlığı’nın talimatıyla cezaevindeki tutukluların görüş hakkının yasaklandığı öğrenildi.

Yasak, Tutuklu Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) üyesi avukatların Bursa Cezaevi’ndeki siyasi tutukluları ziyaret etmek istemesi üzerine anlaşıldı.

TUHAD-FED avukatlarının Adalat Bakanlığı’na müvekkilleri ile görüşme taleplerine yönelik başvurular reddedildi.

Adalet Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada “İkinci bir emre kadar, tutuklu ve hükümlü ziyareti yasaklanmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Avukatların, “Yazılı emir gösterilsin” talepleri ise reddedildi.

“Uygulama derhal kaldırılmalı”

TUHAD-FED avukatları tarafından yapılan yazılı açıklamada, “15 Temmuz’da yaşanan olaylar gerekçe gösterilerek tüm siyasi ve diğer tutsaklara yönelik süresini bilmediğimiz, ‘İkinci emre kadar’ gibi hukuka ve kanuna aykırı ibare ile görüş yasağının biz hukukçular tarafından kabul edilmesi mümkün değildir. Cezaevlerinde son süreçte yaşanan hak ihlallerinin arttığı ve tutuklu müvekkillerin savunma hakları dikkate alındığında cezaevlerine yönelik bu uygulama derhal kaldırılmalıdır” denildi.

Açıklamada, “15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yaşanan antidemokratik uygulamaları kınıyoruz” diye belirtildi.

ÖHD ve MHD’den ortak açıklama

Söz konusu uygulamayla ilgili Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) de ortak açıklama yaptı.

Açıklamayla uygulamaya tepki gösterildi, cezaevlerinde son dönemde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekildi ve yasakların kaygı verici olduğu belirtildi.

Açıklamada, yasağın hukuksuz olduğu vurgulanırken, Adalet Bakanlığı’na yasaktan vazgeçme çağrısı yapıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.