Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Her an teyakkuz halindeyiz

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Her an teyakkuz halindeyiz

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde basın toplantısı düzenledi

YÜKSEKOVA - Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Kalın, Çin’le önemli bir anlaşma yapmaya hazırlandıklarını söyledi.

Anayasa referandumunun ardından yasa çalışmalarının başlayacağını belirten İbrahim Kalın, “Böylece bu anayasa değişikliğinin, vatandaşlarımızın hayatındaki somut yansımalarını da düzenlemeler yapıldıkça görmeye devam edeceğiz” dedi.

‘BİZ DE ‘FRANSA, ÜÇE BEŞE BÖLÜNMÜŞ’ MÜ DİYELİM?’

Referandum sonuçlarına ilişkin Avrupa’daki bazı siyasetçilerin yaptığı değerlendirmeleri eleştiren Kalın, “Batı demokrasilerinde çıkan sonuçlara her zaman saygılı olduk. Aynı saygıyı Avrupalı muhataplarımızdan beklemek de en doğal hakkımızdır. Fransa’da yeni bir seçim yapıldı. Biz de kalkıp, Fransa, bırakınız ikiyi üçe, beşe bölünmüş, mü diyelim? Biz bu yollara tevessül etmek istemiyoruz” diye konuştu.

‘BU SÖYLEMLERİN NORMALLEŞMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ’

Fransız siyaset bilimci Philippe Moreau Defarges’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ilişkin sözlerine de tepki gösteren Kalın, şunları söyledi:

“Eski bir Fransız diplomatının, Sayın Cumhurbaşkanı’mıza yönelik adeta açıktan bir suikast girişimi çağrısı yapması gibi hazin olayları da gözlemlemekteyiz. Bu ‘darbe, suikast, diktatörlük’ gibi söylemler, aynı paketin bir parçası. Bunlar Erdoğan düşmanlığı üstünden siyaset yapan bazı çevrelerin yazdığı ve tekrarladığı bir senaryodan ibarettir. Avrupa’nın en faşist ve ırkçı siyasetçisi bile Türk milletinin referandum tercihini sorgulama cüretini kendinde bulabilmektedir. Bu söylemlerin normalleşmesine asla izin vermeyeceğiz.”

‘HER AN TEYAKKUZ HALİNDEYİZ’

Fırat Kalkanı Harekatı’nın ardından Türkiye’nin yeni bir sınır ötesi operasyon planlayıp planlamadığı sorulan Kalın, “Bizim ulusal güvenliğimize tehdit oluşturan bir gelişme söz konusu olduğunda, buna Türkiye tereddütsüz cevap verir. Fırat Kalkanı Harekatı biter ama terör tehditleri devam ettiği müddetçe, Türkiye her zaman yeni bir operasyonun hazırlığı içerisindedir. Gerek Sincar’da gerek Suriye’nin başka noktalarında, Irak’ta Türkiye’nin ulusal güvenliğini tehdit eden gelişmelere karşı her an teyakkuz halinde olduğumuzu ifade etmek isterim” diye yanıt verdi.

‘S400 MÜZAKERELERİ DEVAM EDİYOR’

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın 23 Nisan resepsiyonunda yaptığı açıklamalar üzerinden S400 füzelerine ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Kalın, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“S-400’ler meselesi, Rusya ile yürüttüğümüz savunma sanayi alanındaki işbirliğinin bir parçası olarak görülmeli. Sadece bundan ibaret değil, başka alanlarda da işbirliğini hedefliyoruz. Soçi’deki görüşmede bu konu gündeme gelecek. Bu konuyla ilgili Savunma Sanayi Müsteşarlığımızın yürüttüğü müzakereler devam ediyor. Rusya ile savunma sanayi alanındaki işbirliği konusu söz konusu olduğunda, bazı çevrelerin Türkiye’nin Batı’dan uzaklaştığı yorumları yaptığını görüyoruz. Bu ilişkiler birbirinin alternatifi değildir. Aslolan bizim ulusal güvenlik ihtiyaçlarımızın ivedilikle karşılanması.”

‘ÇİN SEYAHATİ ÖNEMLİ’

“Çin seyahati tabi ki önemli. Yapacağımız önemli çalışmalar var. Ama aynı zamanda bu ziyaret vesilesiyle, uluslararası bir konferansa katılacağız. Şimdi detayları vermek istemiyorum orada önemli bir anlaşmanın da hazırlığını yapıyoruz. Tamamlandığı zaman hem Türkiye-Çin ilişkileri açısından önemli bir imkan ve fırsat sağlayacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın pek çok ikili görüşmeleri de olacak. Çin devlet başkanıyla da ikili görüşmelerimiz olacak.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.