Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın korumalarını kınayan tasarı kabul edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın korumalarını kınayan tasarı kabul edildi

ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın korumalarını kınayan tasarıyı kabul etti.

ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın korumalarının Washington’daki Büyükelçilik Konutu önündeki karıştığı olayı kınayan karar tasarısını kabul etti. Tasarının Temsilciler Meclisi genel kurulunda Haziran başında oylanması planlanıyor.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Ed Royce, Cumhuriyetçi Parti Çoğunluk Lideri Kevin McCarthy ile Demokrat Parti’li Üye Whip Steny Hoyer tarafından hazırlanan tasarı Dış İlişkiler Komisyonu’nda görüşüldükten sonra onaylandı.

Oturumda konuşan Kongre üyeleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve korumalarına eleştiriler yöneltti. Erdoğan’ın Washington ziyareti sırasında, yaşanan olayların “hesabının Türk hükümetinden sorulması” gerektiği savunuldu. Saldırıya karışan korumaların yargılanması, ABD’de bulunanların sınır dışı edilmeleri, dışarıda olanların da ABD’ye girişlerinin yasaklanması çağrısında bulunuldu.

‘ERDOĞAN PASİF ONAY VERDİ’

Demokrat Partili Gregory Meeks, “Türkiye’de bireysel özgürlüklere saldırılıyor. Şimdi de bu baskı ortamının, dünya demokrasisinin beşiği olan Washington’a taşınması düşünülüyor. Barışçıl protestocular, kabadayılar tarafından saldırıya uğradı. Ortaya çıkan görüntüler Erdoğan’ın olayları aracından izlediğini, müdahalede bulunmadan uzaklaştığını, böylelikle pasif onay verdiğini gösteriyor” dedi.

MECLİS SÖZCÜSÜ: SORUMLULARI ADALETE TESLİM ETMEKTE KARARLIYIZ

Cumhuriyetçi Parti’den Dana Rohrabacher ise, Erdoğan’ın korumalarının, düşüncelerini açıklayan ve uygulanan politikalara tepki gösteren insanlara saldırdıklarını söyledi. Rohrabacher “Fikirlerini açıklayan insanlara saldırabileceklerini düşünüyorlarsa, bu kişiler ABD’ye sokulmamalı. Türkiye’nin eskiden görece kabul edilebilir düzeyde demokrasisi vardı” diye konuştu.

ABD Temsilciler Meclisi Sözcüsü Paul Ryan da tasarının Dış İlişkiler Komitesi’nden geçmesinin ardından yaptığı yazılı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

“Türk güvenlik güçleri tarafından barışçıl protestoculara yönelik uygulanan şiddet ve saldırılar kabul edilemez, savunulamaz. Erdoğan yönetiminin verdiği yanıtlar da tamamen yetersiz. Türkiye önemli bir NATO müttefiki, ancak yöneticileri sivil haklarını kullanan insanlara yönelik acımasız davranışları kesinlikle kınamalı ve özür dilemelidir. Sorumluların hepsini adalete teslim etmeye kararlıyız.”

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.