Cumhurbaşkanı Erdoğan: ABD ve Rusya'nın YPG ilgisi bizi üzdü

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ABD ve Rusya'nın YPG ilgisi bizi üzdü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, canlı yayında gündemdeki konuları değerlendirdi. Erdoğan, "Rusya'nın ve ABD'nin YPG terör örgütüne gösterdiği ilgi bizi üzmektedir" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanal D ve CNN Türk canlı yayınına katıldı. Hakan Çelik’in sorularını yanıtlayan Erdoğan, referandumdan sonra erken seçim yapılmayacağını söyledi. Avrupa ülkeleri ile yaşanan krizi değinen Erdoğan, “AB, 16 Nisan’dan sonra sürprizlerle karşılaşabilir” dedi.

Anayasa değişiklik teklifi hakkında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Milletimiz nihai kararı verecek. Burada şöyle baktığımız zaman 18 maddeye. Birinci maddeye yargının bağımsızlığının yanında tarafsızlığı eklenecek. Bu bir defa önemli bir aşama” dedi.

‘İNGİLTERE’DEKİ SAYI BİR FELAKET’

Milletvekili sayısının 600’e çıkarılacağını kaydeden Erdoğan, eleştirilere Avrupa ülkelerinden örnekler göstererek yanıt verdi. Erdoğan, milletvekili sayısı ile ilgili olarak şunları söyledi

“Fransa’da 66 milyon nüfusu var, milletvekili ve senato 925. İspanyada 44 milyon nüfus var, 64 bin kişiye bir milletvekili düşüyor. İtalya’da parlamento 952 kişiden oluşuyor. Tabi bunların bazıları çift kamaralı sistem. İngiltere’deki sayı bir felaket. 65 milyon nüfus var ama senato, milletvekili, Avam Kamarası hepsine baktığımızda 1449…

Bizde 143 bin kişiye bir kişi düşüyor. Biz istiyoruz ki temsilde adalet gelsin. bunda rahatsız olmaya gerek yok ki.”

‘ANA MUHALEFET GENÇLERE GÜVENMİYOR’

Seçilme yaşının düşürülmesine yönelik eleştirilere cevap veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyada 51 ülkede seçilme yaşının 18 olduğunu belirtti. Avrupa Birliği ülkelerinin yüzde 73’ünde seçilme yaşının 18 olduğunu dile getiren Erdoğan, “Ana muhalefet gençlere güvenmiyor” şeklinde konuştu.

Gensoruların kaldırıldığı dile getiren Erdoğan, “Sen niye bu parlamentoyu tıkıyorsun. Biz bu milletin evladı değil miyiz? Başaramadılar ama zaman kaybı oldu” ifadelerini kullandı.

KEMAL KILIÇDAROĞLU’NUN, AÇIKLAMASI 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir radyo programında söylediği, yeni sistemde “Cumhurbaşkanı ve başbakan arasında anlaşmazlık olursa sistem krizi yaşanır” şeklindeki sözlerini hatırlattı. Hakan Çelik, Kılıçdaroğlu’nun daha sonra açıklama yaparak, sözlerini düzelttiği söyleyince Erdoğan, “O açıklamayı tashih de etse kendisini kurtaramaz. Ana muhalefet adeta bir yalan makinesi üretim yapıyor” dedi.

‘SAF SAF TİPLER TELEVİZYONA ÇIKIYOR’

Anayasa değişikliği ile cumhurbaşkanına TBMM’yi fesih yetkisi verilmediğini söyleyen Erdoğan, seçim kararının TBMM tarafından alınacağını kaydetti. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Cumhurbaşkanının fesih yetkisi yok. Bakın saf tipler var TV’lere çıkıyorlar. Diyorlar ki; ‘Cumhurbaşkanı fesih yetkisiyle güçlendiriliyor.’ Cumhurbaşkanını böyle bir yetkisi yok. Yalan. Eğer ülke bir erken seçime gitme durumundaysa erken seçime gitme kararını parlamento alır. Cumhurbaşkanını erken seçime götürme yetkisi bile yok. Ancak meclisle yapma durumu var. O oranı yakalayamadığı takdirde bunu da sağlayamaz.”

‘İYİ ARKADAŞ OLDUĞUMUZ HALDE BENİ HEDEF ALDI’

Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’ın kendisini hedef alan sözlerine tepki gösterdi, şöyle konuştu:

“Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier iyi arkadaş olduğumuz halde beni hedef alan bir açıklama yaptı. Bu açıklamayı yapmasından dolayı kendisine teessüf ediyorum. Keşke yapmamış olsaydı böyle bir açıklamayı. Almanya’daki faşizan baskıları söylüyorsam tanımı içinde söylüyorum. Nazi diyorsam bunu tanımı içinde söylüyorum. Aynı şey Hollanda için de geçerli. Şansölye sahiplendi. Hani siz kadın haklarını savunuyordunuz. Bayan bakanımı araba içinde hapsedeceksin. Atlarını köpeklerini Hollanda vatandaşı Türk kardeşlerimin üzerine salacaksın, Trabzonlu Hüseyin’imi köpeklere ısırtacaksın…”

‘AB SÜRPRİZLERLE KARŞILAŞABİLİR’

Erdoğan, şu anda gündeminde Almanya’ya gitmek olmadığını belirterek “16 Nisan’dan sonra çok sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. Onlar da karşılaşabilir. Bir hafta 10 gün içinde 15 ülke dolaştım. Bütün gayretimi bunun için koydum. Aynı samimiyeti onlardan görmedik. Hala kabul ettik, ediyoruz gibi yarım yamalak bu tür şeyler yapıyorlar. Türkiye bunları kabullenecek bir ülke değil. Her şey olursa olur, olmazsa olmaz. Sorun bizden kaynaklanmıyor” dedi.

Siyasi ve idari anlamda gözden geçirmeler olabileceğini belirten Cumhurbaşkanı “Genişlemeden sorumlu zat gidiyor bizler için küstah tabirini kullanıyor. Aynaya baksın ya. Küstahlar kalkıp bize küstahlık sergileyemez” diye konuştu.

REFERANDUM ANKETLERİ

Referandumla ilgili anketler sorulan Erdoğan, “Rakamları vermek doğru olmaz. Yoğun bir kampanyanın içindeyiz. Tüm imkanlarla çalışmalar devam ediyor. Bundan sonraki süreçte de, bu 24 günü en ideal şekilde değerlendireceğiz. Gördüğümüz şey ‘evet’ oylarının yükselerek devam etmesidir. Milletim yüzde 52 ile cumhurbaşkanı seçti. AK Parti’nin, MHP’nin, BBP’nin tavrı ortada. Saadet Partisinin yönetici kadroları olmasa da gönüldaş olduğumuz kardeşleriniz var, CHP içinde Kandil’le birlikte hareket etmek isteyenler var” dedi.

“Yüzde 52’nin üzerinde mi oy bekliyorsunuz” sorusuna Erdoğan “Yüzde 52’nin çok çok üzerinde evet bekliyorum. Yüzde 60’ın üzerinde oyla taçlandıralım” diye cevap verdi.

BAHÇELİ CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OLACAK MI?

Erdoğan, “evet” çıkarsa MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Cumhurbaşkanı Yardımcısı olup olmayacağına ilişkin soru üzerine “Kendisiyle görüştük bazı şeyleri değerlendirme fırsatımız oldu” dedikten sonra 2019’u işaret etti. Referandumda “evet” çıkarsa Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2019 Kasım’ında yapılacağını hatırlatan Erdoğan, değerlendirmenin o seçime kendisinin katılıp kazanması durumunda yapılacağını söyledi. Erdoğan “Şimdi bunu konuşmak için erken” dedi.

‘İSTİHBARAT BAŞKANI BÖYLE AÇIKLAMA YAPAMAZ’

Erdoğan, Almanya Federal Haberalma Servisi’nin (BND) Başkanı Bruno Kahl’ın darbe girişiminin arkasında Gülen cemaatinin bulunduğundan şüphe duyduğuna dair açıklamalarına da değindi. Erdoğan, “Bu açıklama ‘Bir ben söylemedim sen söyle’ diyen bir yönetimin açıklamasıdır. Merkel ‘Ben bunu söyletmedim’ diyemez. Sen bana bir defa kalkıp da ülkendeki FETÖ’cü yapılanmayla ilgi cevap vermiyorsun yargı var diyorsun. Peki senin istihbaratının başındaki zat nasıl olur da bu açıklamayı yapar?” dedi.

‘SEN NE ANLARSIN YA?’

“Siz hiç Hakan Bey’in MİT’in başı olarak ülkeyi bağlayacak böyle bir açıklamayı yaptığını gördünüz mü?” diyen Erdoğan, Kahl’ın açıklamasının arkasında başka bir şey olduğunu savundu. Erdoğan, “Sen ne anlarsın ya bunlar cemaat midir nedir? Senin ne işin var? Bunun kararını verecek olan Türkiye’dir” ifadelerini kullandı.

‘YPG İLGİSİ BİZİ ÜZDÜ’

ABD ve Rusya’nın, Suriye’de YPG ile işbirliği yapmasını değerlendiren Erdoğan, “Rusya’nın ve ABD’nin YPG terör örgütüne gösterdiği ilgi bizi üzmektedir” şeklinde konuştu.

Rusya’nın Suriye tarafından davet edildikleri gerekçesiyle asker gönderdikleri hatırlatan Erdoğan, “Her davete icabet edilmez” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.