Cumhur İttifakı'nda 'jest' pazarı!

Cumhur İttifakı'nda 'jest' pazarı!

Cumhur İttifakı'nın yerel seçimlerde nasıl işleyeceğine dair görüşmeler devam ederken kulislere yeni ayrıntılar yansıdı. Üç büyük ilde MHP'nin belediye meclis üyesi adaylarının AK Parti listelerinde yer alması gündemde.

AK Parti ve MHP arasında yerel seçimde de devam edecek Cumhur İttifakı’nın nasıl şekilleneceği ile ilgili iddialar gelmeye devam ediyor.

Bugün medyaya yansıyan kulis bilgileri arasında öne çıkanlar MHP’nin adaylarının özellikle üç büyük şehirde yüzde 10’luk baraja takılarak belediye meclislerine girememesi ihtimaline karşı AK Parti listelerinde yer alacağı ve iki partinin CHP’nin ardından ikinci olduğu illere göre bir düzenleme yapılacağı öne çıktı.

AK Parti ve MHP arasında ‘karşılıklı jestler’le devam edeceği belirtilen görüşmelerde belediye meclis üyelikleri için de ittifak yapılacak yerler belirleniyor. MHP’nin aday çıkarmayacağı İstanbul, Ankara ve İzmir’de, belediye meclis üyelikleri konusunda da iki parti arasında işbirliğine gidilmesi planlanıyor.
Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre, MHP’nin aday çıkarmayacağı İstanbul, Ankara ve İzmir’de belediye meclis üyelikleri konusunda da ittifaka gidilmesi öngörülüyor. Buna göre AK Parti, ayrı liste ile seçilme girmesi ve belediye meclis üyeliklerine ilişkin verilecek oyların yüzde 10’un altında kalması durumunda, MHP’nin meclise üye sokamayacağından hareketle, özellikle üç büyük ilde MHP’li belediye meclis üyesi adaylarının kendi listelerinde yer alabileceğini dile getiriyor. MHP’ye ayrılacak kontenjanın AK Parti’nin listelerinin seçilebilecek sıralarında yer alması bekleniyor. Yerel seçimlerdeki belediye meclis üyelikleri ve il genel meclisi üyeliklerinin dağılımı tıpkı milletvekilli seçimlerindeki gibi paylaştırılıyor. Yani, milletvekili seçimlerindeki yüzde 10’luk seçim barajı mahallî seçimlerde de geçerli. Bir parti, seçime girdiği ilde gösterdiği il genel meclisi ve belediye meclis üyeliklerine verilen oylar, yüzde 10’un altında kalırsa bu meclislere üye sokamıyor.

MHP’NİN DESTEKLENECEĞİ İLDE AK PARTİ LİSTESİ OLACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, MHP’ye yönelik ‘Jest yapacağız’ dediği il veya illerde ise AK Parti’nin belediye meclis üyesi listesi çıkarmaması söz konusu olmayacak. Bu il veya ilçelerde MHP’nin adayı desteklenecek, ancak seçimlere AK Parti kendi belediye meclis üyesi listesi ile girecek. Ayrıca, iş birliğine gidilecek yerlerde belediye başkanı hangi partiden seçilecekse, yardımcısının diğer partiden olması da iki parti arasında konuşulan konular arasında.

İKİNCİ KİMSE O DESTEKLENECEK

Yeni Şafak’tan Nur Banu Aras ve Yasemin Asan’ın haberine göre ise, Cumhur İttifakı, CHP’de olan ve HDP’den alınıp kayyım atanan belediyelerde ise güçlü tarafın desteklenmesi ile sonuç almaya çalışacak. Bu çerçevede CHP’nin birinci, MHP ve AK Parti’nin ikinci olduğu illerde gücün ikinci partide birleştirilmesi gündeme gelecek.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.