Cumartesi Anneleri’nin 600’üncü hafta eylemine binler katıldı

Cumartesi Anneleri’nin 600’üncü hafta eylemine binler katıldı

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı'nda başlattıkları oturma eyleminin 600'üncü haftasında bir araya geldi.

Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetini sormak ve faillerinin yargılanması için 600'üncü kez Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi. Aralarında milletvekilleri, siyasi parti ve sendika temsilcileri, pek çok aydın ve sanatçının yer aldığı binler 600'üncü haftada "Gözaltında kayıpların akıbeti açıklansın, kaybedenler yargılansın, bir daha hiç kimse gözaltında kaybedilmesin" dedi.

ist-24-09-2016-cumartesi-anneler-600-hafta22.jpg'BAŞKA ÇOCUKLAR ÖLMESİN DİYE'

1995 yılında gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın annesi Emine Ocak  "22 senedir ben burada oturuyorum. sadece Hasan için oturmuyorum, başka gençler  ölmesin başka çocuklar ölmesin  diye" dedi.  Yine gözaltında kaybedilen Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız da 600 haftadır burada olduğunu belirterek "Böyle giderse bir 600 hafta daha burada otururuz" diye konuştu.

1995'te gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun'un kızı Besna Tosun da gözaltında kaybetmenin çok ağır bir suç olduğuna dikkat çekerek 600 haftadır bu meydanda yakınlarının akıbetini soruyor olmalarının bu ülke için çok büyük bir ayıp olduğunu söyledi.

ist-24-09-2016-cumartesi-anneler-600-hafta23.jpgTosun, Cumartesi Annelerinin bu meydanda ilk oturmaya başladığı zamanlarda yüz binlerin onlara destek vermesi gerektiğini vurgulayarak "Hesap sorsaydık bugün burada hâlâ yakınlarımızı soruyor olmazdık. Annelerimiz '90'larda bu meydanda saçlarından sürüklendiklerinde korkmadılar. Geri adım atmadılarsa bizim korkmaya şansımız yok" dedi.

Eyleme Arjantin'den 'Plaza De Mayo anneleri' de ses kaydı yollayarak destek verdi.  Eylemde kayıplarını arayan ve akıbetlerini öğrenemeden hayatlarını kaybeden kayıp yakınlarının da adları okunarak, onlara selam yollandı.

ist-24-09-2016-cumartesi-anneler-600-hafta12.jpg
'TALEPLERİMİZ AÇIK VE NET"

Basın açıklamasını, 1993'te  Urfa Siverek'te kaybedilen Hüseyin Taşkaya'nın kızı Serpil Taşkaya okudu.  Taşkaya "Talebimiz açık ve net; gözaltında kaybedilenlerin  akıbeti açıklansın. Kaybedenler yargılansın. Bir daha hiç kimse gözaltında kaybedilmesin. 600 haftadır bunun için mücadele ediyoruz. Ama 600 haftadır  kayıpların bulunması ve kaybedilenlerin ortaya çıkarılıp cezalandırılmasına yönelik siyasi bir irade ortaya konmuyor" diye konuştu.  Taşkaya  "Devletin tüm organları Türkiye'nin hukuk devleti olmasi karşısında direnç gösteriyor. İktidar, toplumsal sorunları hak temelli çözmek yerine; baskıyla şiddetle yok sayıyor. Hukukun, demokrasinin ve barışın değerlerini  egemen kılmak  yerine, hukuksuzluğun ve şiddetin bataklığında tüm insanlik değerlerini çürütmek istiyor. Cok sayida AİHM mahkûmiyetine rağmen, meclis raporlarına rağmen kayıp davaları sonuçsuz bırakılıyor "dedi.

Taşkaya  600. haftalarinda devleti yönetenlere seslenerek, "Taleplerimiz bizim yurttaşlık hakkımızdır, bu talepleri yerine getirmek sizin hukukî  yükümlülüğünüzdür. Bu yükümlülüğü derhal yerine getirin " dedi.

ist-24-09-2016-cumartesi-anneler-600-hafta1.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.