Cosa Nostra lideri 'traktör' Provenzano öldü

Cosa Nostra lideri 'traktör' Provenzano öldü

Sicilya mafyası Cosa Nostra'nın başı olarak bilinen, "babaların babası" Bernardo Provenzano 83 yaşında hapishanede öldü.

"Baba" (The Godfather) filminin ardından adı Sicilya mafyasıyla özdeşleşen Corleone kasabasında, 31 Ocak 1933'te doğan Bernardo Provenzano genç yaşta Cosa Nostra'ya katılmıştı. Çocukluk arkadaşı ve dönemin "babası" Toto Riina'nın 1993'te tutuklanmasının ardından örgütün liderliğini Provenzano devralmıştı.

43 yıllık kaçak hayatının ardından Nisan 2006'da yakalanan Provenzano, mafyayla mücadele yargıçları Giovanni Falcone ve Paolo Borsellino suikastlerinin de dahil olduğu çok sayıda cinayetten suçlu bulunmuş ve birden çok ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

Mafya liderlerinin cezaevindeyken de örgütlerini yönetmeye devam etmesini önlemek amacıyla çıkarılan bir yasa uyarınca Provenzano tecritte tutuluyordu. 2012'de cezaevinde intihar teşebbüsünde bulunan Provenzano'nun, sağlık sorunları nedeniyle tahliye talepleri defalarca reddedilmişti.

Provenzano, mesane kanseri ve bilişsel işlev bozukluğu nedeniyle hastane koğuşunda 2 yıldır tedavi görüyordu. İtalyan basınındaki haberlere göre son bir yıldır uzman raporlarında "bir bitkiden neredeyse farksız" olarak tanımlanıyordu. Ancak bu raporlar da mafya babasının tecritten çıkarılması için yeterli olmamıştı.

Bernardo Provenzano'nun, Milano'daki San Paolo Hastanesi'nin mahkum koğuşunda bugün hayatını kaybettiği açıklandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.