Çocuk evlilikleri Anayasa Mahkemesi’ne taşındı

Çocuk evlilikleri Anayasa Mahkemesi’ne taşındı

Çocuk evliliklerine izin verilen kanun maddesinin iptali için açılan davada, 10. Aile Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’ne başvurma kararı aldı.

10. Aile Mahkemesi, çocukların erken yaşta evlendirilmesine izin veren Medeni Kanunu’nun 124. maddesini Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı.Gündem Çocuk Derneği yöneticilerinin, çocuk yaşta evliliğin önüne geçmek için açtığı “topluluk davası” Ankara 10. Aile Mahkemesi’nde görüldü.

Derneğin avukatlarından Şahin Antakyalıoğlu mahkemede, “Erken evliliklerin, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ile Anayasa’nın 5, 10, 17 ve 41. maddelerine aykırıdır. Bu nedenle bu maddenin iptali için mahkemece AYM’ye gidilmesini talep ediyoruz” dedi.

Mahkeme Başkanı Nevin Birinci ise, “Biz de çocuk evliliklerinin Anayasa’ya aykırı olduğunu düşünüyoruz” diyerek, Anayasa’ya aykırılık iddiasının ciddi görüldüğünü belirtti.

Birici, çocuk evliliğine izin verilen maddelerinin Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu iddiası ile dosyanın AYM’ye gönderilmesine, duruşmanın ve yargılamanın durmasına karar verdi.

“Başvuru bir ilk”

Mahkeme sonrası açıklama yapan Antakyalıoğlu şunları söyledi:

“Aile Mahkemesi’nin verdiği bu karar çok önemli. Binlerce çocuk yaşta evlilik var. AYM’den çıkacak karar, bu evlilikler nedeni ile açılan davalar için de belirleyici olacak. Bugün yapılan başvuru bir ilk olma özelliği de taşıyor.

“Sivil toplum kuruluşları ya da dernekler Türk Medeni Kanunu  113 kapsamında başvuru yapabilir. Biz de çocuk hak ve ihlalleri ile ilgili çalışmalar yürüttüğümüz için dava açtık. Bu kapsamda ilk başvuru oldu. Aile Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin kararını bekleyecek.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.