Çinli doktorlar kök hücrelerle kataraktı tedavi etti

Çinli doktorlar kök hücrelerle kataraktı tedavi etti

Çin'de rejeneratif tıpta çığır açan bir yöntemle kataraktlı çocuklar başarılı bir şekilde tedavi edildi.

Körlük vakalarının yarıdan fazlası, doğal göz merceğinin saydamlığını kaybedip matlaşması olarak tanımlanan kataraktan kaynaklanıyor.

Gözün tekrar görebilmesi için normalde yapay bir mercek yerleştirilmesi gerekiyor.

Ancak bilim dergisi Nature'a göre Çinli doktorlar, gözdeki kök hücreleri harekete geçirerek yeni bir göz merceği oluşmasını sağladılar.

Mercek, gözbebeğinin hemen arkasında yer alıyor ve ışığı retinaya odaklıyor.

Katarakt nedeniyle kör olan insanların sayısı 20 milyondan fazla. Hastalık ileri yaşlarda daha sık görülüyor. Ancak bazı insanlar kataraktlı doğuyor.

Geleneksel tedavi yönteminde matlaşan göz merceği ses dalgalarıyla parçalanarak emiliyor. Daha sonra gözün arkasına yapay bir mercek yerleştiriliyor. Ancak bu özellikle çocuklarda komplikasyonlara neden olabiliyor.

Sun-Yat-sen ve California Üniversitesi uzmanları tarafından geliştirilen yeni teknikle katarakt, küçük bir neşter darbesiyle göz merceğinden çıkarılıyor, göz merceği kapsülü olarak bilinen dış yüzey korunuyor.

Bu yapıya normalde hasarı onaran, göz merceği epitelyal kök hücreleri yerleştiriliyor ve mercek yeniden oluşturuluyor.

Bu yöntemin tavşanlarda ve maymunlarda başarılı olmasından sonra 12 çocukta denendiği belirtiliyor.

Doktorlara göre sekiz ay içinde çocukların yeniden oluşturulan mercekleri normal büyüklüğe ulaştı.

Uzmanlar, kataraktın daha çok ileri yaşlarda görülmesine rağmen, bu yöntemin yaşlılar için de umut verici olduğunu söylediler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.