Çin lideri Şi, İran'da

Çin lideri Şi, İran'da

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Ortadoğu gezisi kapsamında resmi temaslarda bulunmak üzere İran'ı ziyaret ediyor.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, dün akşam Tahran'a gelen konuk devlet başkanını bu sabah Sadabad Sarayı'nda resmi törenle karşıladı.

Şİ, 14 YIL ARADAN SONRA İRAN'I ZİYARET EDEN İLK ÇİN DEVLET BAŞKANI

Aralarında 3 başbakan yardımcısı ve 6 bakanın da bulunduğu kalabalık bir heyetle Tahran'a gelen Şi, 14 yıl aradan sonra İran'ı ziyaret eden ilk Çin devlet başkanı oldu.

Çin lider Şi'nin Tahran ziyaretinde, ekonomi, sanayi ve kültür alanlarında 18 işbirliği protokolü imzalanması planlanıyor.

İlk kez çıktığı Ortadoğu temasları kapsamında salı günü Suudi Arabistan ve ardından Mısır'ı ziyaret eden Şi'nin İran'la Suudi Arabistan arasındaki gerilimi de düşürmeye yönelik görüşmeler yapacağı belirtiliyor.

Dünyada petrol üretiminde 5'inci sırada yer alan İran, Çin'e petrol ihraç eden ülkeler arasında 6'ıncı sırada. İran, bu ülkeye günlük 542 bin varil petrol ihraç ediyor.

Çin gümrük idaresi verilerine göre iki ülke arasındaki ticaret hacmi 2014'te bir önceki yıla göre yüzde 70 artarak 52 milyar dolara yükseldi. 2014 yılında Çin'in İran'a ihracatı 24,4 milyar dolar iken, İran'ın Çin'e ihracatı 27,5 milyar dolar olarak açıklandı. İran, ithalatının yaklaşık yüzde 40'ını en büyük ticari ortağı olan Çin'den gerçekleştiriyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.