Çin: Başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin kurulmalı

Çin: Başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin kurulmalı

Çin devlet başkanı Cinping, Ortadoğu turunun Mısır ayağında "Başkenti Doğu Kudüs olan tam bağımsız bir Filistin devleti kurulması gerektiğini" söyledi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in, Ortadoğu turunun ikinci ayağı olan Mısır’daki temasları sürüyor. ‘İpek Yolu’ projesi için harekete geçen ve Suudi Arabistan’ın ardından Mısır’a giden Şi, Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi ile 21 anlaşma imzaladı. İlk kez Arap Birliği’ne hitap eden Şi, ‘marjinalleştirilmemesini’ istediği İsrail-Filistin sorunuyla ilgili de önemli açıklamalarda bulundu.

'DİYALOG YOLU UZUN AMA FAYDALI'

Şi '1967 sınırları çerçevesinde tam bağımsız ve başkentinin Doğu Kudüs olacağı bir Filistin devletinin kurulmasını desteklediklerini' söyledi. Uluslararası toplumu Filistin halkına yardıma çağıran Şi şöyle konuştu: "Ortadoğu’da çatışmaların sona ermesi gerekir. Sorunlar diyalog yolu ile çözülmelidir. Diyalog yolu uzun olabilir ama olumsuz sonuçları az olduğu gibi faydası da fazla olur. Siyasi çözümlere ulaşabilmek için çareler aranmalıdır. Arap Birliği’nin Filistin-İsrail diyaloğunun tekrar başlaması konusundaki çabalarına destek veriyoruz.”

ARAP ÜLKELERİNE 20 MİLYAR DOLARLIK KREDİ 

Diğer taraftan ekonomik ilişkilere değinen Şi, Arap ülkelerine 20 milyar dolar kredi vermeyi planladıklarını söyledi: "Çin, Arap ülkelerinin en büyük ikinci ticaret ortağı durumunda. Arap ülkelerinden her hafta Çin’e 183 uçak seferi düzenleniyor. Gelişme ve kalkınma, Ortadoğu’daki problemlerin çözümünü kolaylaştıracaktır. Kalkınma olursa çatışma ortamları daralır. Ortadoğu’da barışın önündeki engeller kaldırılmalıdır. İstikrar ve kalkınma arasında doğru orantı bulunmaktadır. Din ve etnik temelli ayrılıkların ortadan kaldırılması gerekmektedir.”

100 KİTAP ÇEVRİLECEK

Arap ülkeleri ile kültürel ilişkilerden bahseden Şi, "İki kültürün yakınlaşması hedefine yönelik 100 kitabın tercüme edilmesini kararlaştırdık. Ayrıca Çin ve Arap sanatçıların karşılıklı ziyaretleri için gerekli ödenek ayrılacak" diye konuştu.

MISIR'IN YENİ İDARİ BAŞKENTİ İÇİN İLK ADIMLAR

Bu arada Şi ve Sisi başta ulaştırma, elektrik ve iskân olmak üzere bir çok alanda 21 anlaşma ve mutabakat zaptı imzaladı. Kahire'nin dışında kurulacak ‘yeni idari başkent’ projesinin ilk aşamasının hayata geçirilmesi amacıyla koşullu anlaşmalar imzalandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.