Çiftçi kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya

Çiftçi kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya

Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, yağışsız geçen Kasım ve Aralık aylarının tarım için tehlikeli olabileceğini söyledi.

Matlı, çiftçinin ve üreticinin kuraklıktan etkilenip ekonomik kayıp yaşamaması için tarımda kuraklığın da TARSİM olarak bilinen Tarım Sigortaları Havuzu kapsamına alınabileceğini dile getirdi. Devlet Meteoroloji İşletmesi Genel Müdürlüğü verilerine göre normali 70 mm olan Kasım ve Aralık ayı ortalamasının bu sene ortalama 32 mm seviyesinde gerçekleştiğini belirten Matlı, “Yağışlarda normaline göre yüzde 55.2, geçen yıl Kasım ayı yağışına göre ise yüzde 54.1 azalma gözlenmiştir. Bu aylarda Marmara Bölgesi yağış ortalamasının normali 87.9 mm olmasına rağmen 41.1 mm gerçekleşmiş, önceki yıllara göre yüzde 53.3, geçen yıl Kasım ayı yağışına göre ise yüzde 52.3 azalma olmuştur” şeklinde konuştu.

Aynı durumun İç Anadolu başta olmak üzere diğer bölgelerde de yaşandığını ifade eden Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, “Kasım ve Aralık ayının yağışsız geçmesi ve bilhassa buğday başta olmak üzere hububat için çok gerekli olan kar yağışının gerçekleşmemesi önümüzdeki yıl için hasadı etkileyebilecek bir olumsuzluktur. Kuraklığın da TARSİM kapsamına alınmasını teklif ediyoruz” dedi.

Azalan yağışların aynı zamanda su havzalarını da etkilediğini belirten Matlı, Marmara Bölgesi su havzasında yüzde 58, Susurluk havzasında yüzde 42, Kuzey Ege havzasında yüzde 39 oranında azalan yağışların Konya bölgesinde yüzde 78’e kadar çıktığını dile getirdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.