Çiçek: Muhalefet başkanlık sisteminin alt zemini gibi algılayabilir

Çiçek: Muhalefet başkanlık sisteminin alt zemini gibi algılayabilir

TBMM Eski Başkanı Cemil Çiçek, Gülen hareketini "Vahşi eylemleri ortaya koymaktan çekinmeyen bir postmodern zındık hareketi" diye niteledi

Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın sorularını yanıtlayan Çiçek, özetle şu mesajları veridi:

‘DEVLETİN BÜTÜN KURUMLARIYLA BİR CHECK-UP'TAN GEÇİRİLMESİ GEREKİYOR'

Tarihe kara leke olarak geçecek benzeri sıkıntılar yaşamak istemiyorsak önceki darbe girişimlerinde olduğu gibi 15 Temmuz'u geçiştiremeyiz. Sistemimizde darbe üreten olağanüstü sıkıntılara kapı aralayan bir yapı var. Bunun içinde devletin bütün kurumlarıyla bir check-up'tan geçirilmesi gerekiyor. Nerede kireçlenme var, hangi organlarda çürüme var, hangileri görevlerini yapmıyor diye. 15 Temmuz'da görüldü ki demokrasinin de cumhuriyetin de en büyük teminatı bizatihi milletin kendisidir.

‘MEVSİMLİK, BAYRAMLIK GEÇİCİ GÖRÜNTÜ OLMAMALI 15 TEMMUZ'DAKİ BİRLİKTELİK'

Siyaset kurumunun 15 Temmuz gecesi ortaya koyduğu iftihar edebilecek tabloyu devam ettirmek için güven artırıcı önlemlere ihtiyaç var. Mevsimlik, bayramlık geçici görüntü olmamalı 15 Temmuz'daki birliktelik. Bunun mekanizması olmalı. Ayda, üç ayda bir olur. Cumhurbaşkanı öncülüğünde olur, Başbakan yapabilir. Meclis'in içinde, Meclis dışında bin tane yol var. Sayın Başbakan veya liderler eşleri ve arkadaşlarıyla ev misafirliklerine gidebilirler. Bu kimsenin fikrinden vazgeçmesi anlamına gelmiyor.

‘MUHALEFET BAŞKANLIK SİSTEMİNİN ALT ZEMİNİ GİBİ ALGILAYABİLİR'

MİT'in Cumhurbaşkanı'na bağlanması için anayasa değişikliği gerekmiyor. Genelkurmay'ın bağlanması Anayasa değişikliği gerektirir. Bu kabul edilebilir mi? Bu noktada muhalefetin neye nasıl baktığına bağlı. Eğer bütün bu olayların arkasında, yetkilerin dağınık olması, yetkilerin sorumluluğun tek elde toplanmaması bu türlü sigorta atmalar sebebiyet veriyorsa, belki, ‘bunları buraya bağlayalım' denilebilir. Muhalefet başkanlık sisteminin alt zemini gibi algılayabilir. Ama bunları konuşabilecek bir ortam var bugün. En kolay olanlardan başlamak suretiyle, ‘işte birlikte bir şeyler yapabiliyoruz' diye bir özgüveni de kendi içimizde bulmamız lazım.

‘FETHULLAH GÜLEN'İN İADESİ GEREKLİDİR, LAZIMDIR'

Fethullah Gülen'in iadesi gereklidir, lazımdır. Türkiye takip ediyor, etmesi gerekiyor. Biz, bu bir terör örgütüdür diyoruz. Aksini 15 Temmuz'dan sonra söyleyen çıkmadı.

‘OSMANLI TARİHİMİZ BİR MANADA DEVLETİN ZINDIKLARLA MÜCADELE TARİHİDİR'

Bizim Osmanlı tarihimiz bir manada devletin zındıklarla mücadele tarihidir. Bu hareketi bana sorarsanız, ‘nasıl hareket?' diye. Tarihe ve Osmanlı tarihine bakıyoruz yaşadıklarımızı bir kısım kökleri oraya kadar gidiyor. Bu hareket de tam tarihi anlamda postmodern bir zındık hareketidir. Örgütte böyle bir örgüttür. Onun modernize edilmiş vahşi eylemleri ortaya koymaktan çekinmeyen bir postmodern zındık harekettir.

Bu zındık hareketinin lobi faaliyeti var. Türkiye'nin dışarıdaki imajına zarar vermek için lobi faaliyeti yürütebilirler. ABD parlamentosundaki 100 senatörün 72'sinin imzasıyla Türkiye aleyhine bildiri yayınlattılar. ‘Türkiye'de adil yargılama yapılmıyor, özgürlükler askıya alındı' gibi yargı üzerinden olumsuz imaj oluşturacaklar dış dünyada. Ergenekon, Balyoz davaları nedeniyle zaten olumsuz imajımız var. Bunu kullanacaklar. Bizim süratle dış kamuoyunu bilgilendirmemiz gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.