CHP'li Sarıhan: Mağdur ailelerden harç istenmesin

CHP'li Sarıhan: Mağdur ailelerden harç istenmesin

CHP'li Şenal Sarıhan, yaşanan patlama çatışma ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle yaşamını yitirenler ve yaralılardan harç alınmamasını istedi.

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, 5 Haziran Diyarbakır bombalı saldırısından bu yana, yaşanan patlamalar, çatışma ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle yaşamını yitirenler ve yaralıların; mağdur olanların zararlarının giderilmesi için Harçlar Kanunu’nda değişiklik istedi. 

Şenal Sarıhan kanunun teklifinde istediği değişikliğin gerekçesinde saldırılar nedeniyle anne, baba, çocuk, eş ve çok sayıda yakın akrabanın yaşamlarında ciddi travmalar oluştuğuna dikkat çekti. 

Evrensel'in haberine göre, Sarıhan şöyle dedi: “Mağdur tüm aileler, adaletin sağlanması amacı ile, gerekli güvenlik önlemlerinin alınmayarak yakınlarının yaşam haklarının ihlal edildiği gerekçesi ile idareye yönelik başvurularında ciddi dava harçları ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu durum, onların adaleti kısmen sağlayacak olan maddi ve manevi tazminat istemli başvurularının önüne engel olarak çıkmaktadır. Mağdurların geniş bir kesiminin maddi gücü bu davaların harcını yatırmaya yeterli değildir. Yeterli dahi olsa, bu zararlardan idare doğrudan sorumludur. Bu nedenle, ailelerle ve onları temsilen kurulmuş olan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği ile yapılan görüşmeler sonucunda 3713 Sayılı Terörle Mücadele kapsamına giren eylemler veya Terörle Mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler nedeni ile zarar gören gerçek kişilerin açacakları davalarda ve kanun yolu başvurularında harçtan muaf olmalarını sağlamak üzere 492 Sayılı Harçlar Kanunu’nda değişiklik yapılması amacı ile kanun teklifi verilmiştir. Bu teklifin kabulü, etkili başvuru yolunun açılması ve adaletin sağlanmasına katkı sunacaktır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.