CHP'li Altıok TRT'yi RTÜK'e şikayet etti

CHP'li Altıok TRT'yi RTÜK'e şikayet etti

CHP Milletvekili Altıok, TRT'de yayınlanan Pusula Doğu programında çocukların istismar edildiğini belirterek RTÜK'e başvurdu.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, TRT’de yayınlanan Pusula Doğu programının tepkiyle karşılanan Suriye’deki savaş bölümleri ile ilgili Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na başvurdu.

Altıok, TRT 1'de 5, 12 ve 19 Nisan, TRT Belgesel’de ise 27 ve 28 Mart’ta yayınlanan programın Özgür Suriye Ordusu’nu haklı göstermek, Esad rejimini karalamak amacıyla hazırlandığını, yayında çocukların istismar edildiğini belirtti.

"Yasayı ihlal ediyor"

Başvuru dilekçesinde şu ifadeler yer aldı:

“Belgesel Suriye’de rejim güçlerine karşı savaşan bir grup olan Özgür Suriye Ordusu üzerine kurgulanmış ve tek taraflı olarak hazırlanmış, sadece bu gruba mensup kişilerle söyleşiler yapılmıştır. Bu söyleşilerde, ‘Muhalif güçlerin tamamının yerli halk olduğu’, ‘Rejim güçlerinin şehri tamamen yok ettiği’ ve ‘Rejim güçlerinin varil bombalarıyla çocukları öldürdüğü’ anlatılıyor.

“Söz konusu belgesel ana fikir olarak ve buna çocuklar da alet edilerek, ‘Suriye’deki savaşın bir iç savaş olmadığı özgürlük mücadelesi olduğu’ verilmeye çalışılıyor.”

Altıok, 6112 Sayılı Yasa’nın “Yayın Hizmetleri ilkeleri” başlığı altında yer alan 8. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde ifade edilen, “Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz”, (ç) bendinde yer alan, “İnsan onuruna … saygılı olma ilkesine aykırı olamaz…” ve (ğ) bendinde belirtilen, “Çocuklara …karşı istismar içeremez ve şiddeti teşvik edemez” ilkelerine aykırı olduğunu ifade etti. Dilekçede RTÜK’ten gereğinin yapılması istendi.

Altıok, aynı yayınla ilgili Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi vermişti.

Ne olmuştu?

TRT’de yayınlanan Suriye’deki savaşla hakkındaki Pusula Doğu programı bölümlerinde enkaz altından çıkarılan yaralı çocuk görüntülerine verilmiş, belgeselde çocuklarla röportaj yapılmıştı.

Çocuklardan birinin “Savaşmak zorunda kalsan ne yapardın” sorusu üzerine verdiği cevap yayınlanmış, altyazı ile yayınlanan “Kontrol noktasında kendimi patlatırdım” cevabı nedeniyle program kamuoyunda tepki toplamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.