CHP'den Kerkük için özel statü önerisi

CHP'den Kerkük için özel statü önerisi

Öztürk Yılmaz, basın toplantısı düzenledi. 'Kerkük'ün özel statüde olması gerekiyor' dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Meclis’te Kerkük’teki gelişmeler ve Idlib operasyonuyla ilgili basın toplantısı yaptı.

Kerkük’ün ne bölgesel Kürt yönetimi ne de Bağdat’a bağlı olmaması gerektiğini belirten Yılmaz şunları söyledi:

“Kerkük’ün özel statüde olması gerek. Irak Anayasası da buna izin veriyor. Kürtler, Türkmenler ve Arapların yüzde 32 eşit oranda temsili ve hristiyarların da yüzde 4 temsiliyle vilayet olmalı.”

Öztürk Yılmaz, Kerkük’teki PKK varlığının ciddi olduğunu belirterek bu durumdan görevden alınan valinin sorumlu olduğunu söyledi. Yılmaz şunları ifade etti:

“Görevden alınan vali onların oraya yerleşmesini sağladı. 1000’den fazla militanı Kerkük kent merkezinde olduğunu ve orada bir alan hakimiyeti edinme durumları olacağını görüyoruz. Peşmerge çekildi ama PKK orada varlığımı koruyacağım diyor. Bunun ne demek olduğunu biliyoruz. Oradaki varlığını bir şantaj olarak kullanmak istiyor. En büyük tehlike şudur bölge bundan sonra bölünebilir.”

Kerkük’teki tansiyonun düşürülmesi ve görevden alınan valinin provokasyonlarına son verilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, böyle devam ederse Irak’ın Suriyelileşme tehlikesi altında olduğunu söyledi.

VİZE KRİZİ İÇİN ORTAK KOMİSYON KURULMALI

Yılmaz’ın gündeminde ABD ile devam eden vize krizi de vardı. Yılmaz, ‘ABD ile sorunlarımızın artık Ankara Vaşington mesajlarıyla çözülemeyeceğini görüyoruz. Bu nedenle iki ülke yetkililerinden oluşan en az ayda iki kez görüşecek ortak komisyon oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz. Aksi takdirde mevcut ilişkiler sistematiği sık tekrarlanmayan görüşmelerden oluşuyor” dedi. (DUVAR)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.