CHP’de üst akıl sorunu

CHP’de üst akıl sorunu

Kimse CHP’deki yüksek stratejinin ne olduğunu anlayabilmiş değil. CHP’liler dahil...

Demokrasi tarihine kara leke olarak geçecek dokunulmazlık oylamasının yapıldığı saatlerde, Ankara Temsilcimiz Erdem Gül’le Meclis bahçesinde bir grup CHP’liyle sohbet ediyorduk. İlhan Cihaner, Sezgin Tanrıkulu, Enis Berberoğlu gibi kamuoyunun tanıdığı 6-7 kişi. Hepsi dertliydi. CHP’li vekillerin kahir ekseriyeti, dokunulmazlıkların kalkmasının Türkiye’yi bir felakete sürükleyeceğinin farkında. Çoğunluk bu yönde “Hayır” oyu kullandı. 
Ancak ne olduysa dünkü oylamada, bir anda genel merkezin yönlendirmesiyle 20’ye yakın CHP’li, dokunulmazlıkların kaldırılmasına “Evet” dedi. 
Böylece dokunulmazlıklar, bir grup CHP’nin iktidarla hareket etmesi sayesinde kalktı.
İşte sohbet ettiğim CHP’liler, bunu hazmedemiyorlardı. “Bu stratejinin CHP’ye hiçbir şey kazandırmayacağını düşünüyorum” dedi bir tanesi. Partinin sol ve muhalif kesimde itibar kaybedeceğini, sağa ise zaten yaranamayacağını düşünüyorlardı. İktidar medyasında sürekli pompalanan “CHP terörle birlikte hareket ediyor” algısının, CHP tabanını etkilemediğini, tabandan “Evet deyin” diye bir baskı gelmediğini söylediler. 
Görüştüğüm CHP’lilere göre tam tersine taban, partinin başkanlık sistemine direnmesini istiyor ve bu oylamayı, “partili cumhurbaşkanı” manevrasının bir ön hamlesi olarak görüyor. 
Dertli vekiller “yanlış strateji” diyerek “Hayır” oylarını kullanmaya gitti. 
Az sonra yanımıza Muharrem İnce geldi. Sanırsınız ki ulusalcı bilinen İnce, “Evet” oyu vermiştir. Hayır, tam tersine Muharrem İnce öfkeyle “Genel merkez 20 kişiye evet verdirdi” diyerek cebindeki beyaz ve yeşil pulları çıkardı (yani sandığa kırmızı hayır oyu atmış) ve tasarıya karşıtlığını anlattı. 
Hadi diyelim ki, Muharrem İnce CHP’de liderlik yarışına hazırlandığı için genel merkezi eleştiriyor. Fakat az sonra Erdoğan Toprak yanımıza geldi ve Muharrem İnce’nin, tanıdığı bir haber sitesinde çıkan ve kendisinin bazı CHP’li vekillere “Evet” oyu verdirttiği yönündeki haberin tamamen asılsız olduğunu söyledi. Cebindeki beyaz ve yeşil pulları çıkararak “Benim oyum belli” dedi. 
Haydaaaa! Yani anlayacağınız, 2 gün Meclis’te dolaştım CHP’nin bu karmakarışık,ne İsa’ya ne Musa’ya yaranabilen dâhiyane stratejisini beğenen, sahip çıkan tek bir CHP’liye rastlamadım. ‘Evet verdim’ diyen de görmedim. 
Anlaşılan, genel merkez son dakikada dokunulmazlıkların referanduma gidip yüksek bir oranla geçmesinden çekindi. Bu yüzden de tarihi bir vebal altına girdi. Bu yüzden çok eleştirilecektir. Ama asıl önemlisi, CHP içinden gelecek eleştiriler. 
Bugünkü resmin CHP’de kavga nedeni olacağını düşünüyorum. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun aday yapılması, haziran seçimleri sonrası Meclis Başkanlığı’nın elden gitmesi gibi “tarihi” sayılabilecek bir hata. 
Ve bunu ben söylemiyorum. CHP’liler söylüyor.

ASLI AYDINTAŞBAŞ / CUMHURİYET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.