CHP KHK’ların iptali için AYM'ye gidiyor

CHP KHK’ların iptali için AYM'ye gidiyor

CHP, 15 Temmuz sonrası çıkarılan ve yasalaşan KHK'ların iptali için AYM'ye başvuracak.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 15 Temmuz darbe girişiminin ardından çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerin Anayasaya aykırı bir biçimde uygulanması nedeniyle KHK’ların iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuracak.

15 Temmuz’dan sonra yasalaşan KHK’ların iptali için AYM’ye gidecek olan CHP, itiraz için yürütülen çalışmalar tamamlandı.

TBMM, Anayasa ve Adalet Komisyonu’nun CHP’li üyeleri, uzun zamandan beri OHAL’de çıkartılan KHK’ları inceliyordu. Çok yakın bir zamanda da KHK’ların iptali için AYM’ye başvuru yapılacak.

Anayasaya göre Resmi Gazete ilanından itibaren 30 gün içinde TBMM’de kanunlaşması gereken KHK’lar, Meclis Genel Kurulundan geçerek kanunlaştı. Böylece, KHK’larla yapılan düzenlemelerin, Anayasa Mahkemesi tarafından incelenmesinin önü de açılmış oldu.

KHK’ların iptaline ilişkin, CHP’nin yol haritası, Grup Başkanvekili Özgür Özel tarafından şöyle açıklandı:

EN HUKUKSUZ ARA DÖNEM: “Cumhuriyet tarihinin en hukuksuz ara döneminin içindeyiz. Burada da 31 tane Kanun Hükmünde Kararname ile karşı karşıyayız. Bunlardan 5 tanesi 1,5 yıl önce kanunlaşmış ve tarafımızdan Anayasa Mahkemesi’ne götürülmüştü. Geriye kalanlarla ilgili normal şartlarda herhangi bir tanesi için bile 60 günlük sürede Anayasa Mahkemesi başvurusu hazırlanması oldukça külfetli bir iş. Böyle bir şey ile karşılaşacağımızı biliyorduk, bu nedenle uzun süredir KHK’ları çalışıyorduk.”

MADDE MADDE BAŞVURU YAPACAĞIZ: “Tüm Anayasa Komisyonu ve Adalet Komisyonu üyesi milletvekillerimizle yaptığımız toplantıda işbölümü yapmış, her KHK’yı milletvekillerimize bölüştürmüş ve raporlarını almıştık. Anayasa hukuku konusunda deneyimli bilim insanları ile basına ve kamuoyuna kapalı bir çalıştay düzenledik, orada görüşlerini aldık. Şu anda her bir KHK üzerinde titizlikle ayrı ayrı çalışıyoruz. Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğimiz KHK’larda madde madde başvuru yapacağız. Elbette KHK’lar açısından 10 gün içinde şekil yönünden itiraz 60 gün içinde eylemli içtüzük ihlali olarak değerlendirdiğimiz yönlerden itiraz ve ayrıca esasa yönelik itirazlarımız olacak.”

SİYASİ PARTİLERİN KATKILARI TALEP EDİLEBİLİR: “Hukukçularımız, KHK’nın süresi içinde komisyonda ve Genel Kurul’da görüşülmemiş olmalarını şekil yönünden itiraz olarak inceliyor. Bunların birer eylemli içtüzük ihlali olduğundan hareketle kararın alındığı günden 60 gün içinde eylemli içtüzük ihlali başvurusunu yapmayı değerlendiriyoruz. Ayrıca normal kanunların Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenmesi şekliyle madde madde içerik yönünde itirazlarımız var. CHP olarak akademisyenlerle, anayasa hukukçuları ile temas ve çalışma içinde olacağız. CHP’ye sağlanmış olan Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapma ödev ve sorumluluğunun ağırlığını, tüm siyasi partileri etkiliyor olması nedeniyle de diğer siyasi partilerin bu konuda görüşlerini alacak bir siyasi partiler turu planlayabilir, katkılarını talep edebiliriz. Ancak bunun için konuyu MYK toplantısında tartışıp, olumlu bir karar alınması gerekiyor”

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.