CHP heyeti Sur'da

CHP heyeti Sur'da

Sur'un "yasaklı olmayan" caddelerinde incelemelerde bulunan CHP heyeti, yurttaşların tepkisiyle karşılandı.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ile CHP milletvekilleri Mehmet Göker, Ünal Demirtaş, Vecdi Gündoğdu ve Ali Özcan'dan oluşan heyet, sokağa çıkma yasakları ve çatışmaların etkilerini yerinde incelemek üzere Diyarbakır'a geldi.

İlk olarak Diyarbakır Barosu'nu ziyaret eden heyet, daha sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne giderek, bölgede yaşananlara ilişkin bilgi aldı. Ziyaret esnasında konuşan Gök, çatışma ortamının son bulması için gerekli çabayı göstermeye çalıştıklarını belirterek, şöyle dedi: "Kürt sorununun çözümü konusunda Meclis'i göreve davet etme gerekçemizin haklı olduğu ortamlar yaşıyoruz. Bunun bir siyasi partinin konjonktürüne bırakılamayacak kadar önemli olduğunu düşünüyoruz. O bakımdan hepimizin parlamento çizgisi altında sorunun çözümü konusunda katkı sunmaya ve mutlaka çözmeye kararlı olduğumuzu tüm Türkiye toplumuna gösterme kararlılığı içerisindeyiz."

Anlı: Bölgede 300 bin insan yer değiştirdi

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Fırat Anlı ise, 2 Aralık'ta başlayan sokağa çıkma yasağının Sur'da 70 güne ulaştığını ifade ederek, son 6 ay içinde bölgede 300 bin insanın yer değiştirdiğini bildirdi. Türkiye'de özgürlük alanlarının daraldığını, insan hakları ihlallerinin geçmişle kıyaslanamayacak ölçüde arttığını belirten Anlı, "Buna karşı birlikte mücadele etmek kaçınılmazdır" şeklinde konuştu.

CHP heyeti Sur'da tepkiyle karşılandı

CHP heyeti belediye ziyaretinden sonra incelemelerde bulunmak üzere "sokağa çıkma yasağı"nın olduğu Sur ilçesine doğru hareket etti. Heyet, ilçe girişinde kadın bir yurttaşın "Bu savaş nereye kadar sürecek, yeter artık" tepkisiyle karşılaştı. Ardından Gazi Caddesi üzerinde esnaflarla sohbet etmeye çalışan heyete bu sefer bir başka yurttaş, "Bu memleket, bunu mu hak etti, kendiniz gidin görün ne yaptıklarını" şeklinde, tepki gösterdi.

Nebi Cami önüne gelen heyet, kısa bir açıklama yaptı. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, bu sorunun derhal çözülmesi gerektiğine dikkat çekerek, sorunun çözüm yerinin meclis olduğuna işaret etti. Gök, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Çok geç kalmadan bu sorunun üstesinden Türkiye gelmelidir. Bu sorunun çözülmesi için parlamentoyu bir kez daha göreve davet ediyorum."

'Onlar bizi öldürdükçe biz çoğalıyoruz'

CHP heyeti, Ulu Cami önüne gelerek burada çay içti. Silah ve top seslerinin altında çaylarını yudumlayan heyetin, futbol sohbeti yapması ise dikkat çekti. Burada yaşlı bir adam ağlayarak heyete, "Çocuklarımızın hepsini Cizre'de bodrumlarda yaktılar. Biz bunları ne halk olarak ne de insan olarak hak etmedik. Ne olacak bunun sonu? Biz, öldürmekle bitmiyoruz, onlar bizi öldürdükçe biz çoğalıyoruz. Bizi kutuplaştırarak birbirimizden uzaklaştırdılar" şeklinde tepki gösterdi. 

Heyetin, akşam saatlerinde incelemelerde bulunmak üzere Mardin'e gideceği öğrenildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.