CHP: Eğitim ticarileştiriliyor, çocuklar okuldan kopuyor

CHP: Eğitim ticarileştiriliyor, çocuklar okuldan kopuyor

CHP'li Gülizar Biçer Karaca, "Ekonomik kriz nedeniyle dar gelirli aileler oldukça zor koşullarda çocuklarını okula gönderiyor. Okullaşma oranları artıyor gibi görünse de eğitim hakkından mahrum bırakılan çocuk sayısı günden güne artıyor" dedi.

TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu’nda değişiklik yapılmasını,  kırtasiye ve giyim malzemelerinden alınan yüzde 10’luk KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi için Meclis Başkanlığı’na kanun teklifi sundu.

Biçer Karaca teklifinin gerekçesinde Anayasa’nın 42’nci maddesine atıf yaptı ve kimsenin eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamayacağını vurguladı.

“Sosyal devletin en önemli ilkelerinden biri olan parasız eğitim ilkesinin yerini eğitimin ticarileştirilmesi aldı. Eğitim masraflarının artması, dar gelirli ailelerin okul masraflarını karşılayamamasına neden oluyor."

"2023 bütçe görüşmelerinde dönemin Milli Eğitim Bakanı, ilkokullarda 11 bin 654, ortaokullarda 28 bin 421, liselerde 240 bin 668, toplamda ise 280 bin 743 öğrencinin eğitim sisteminde bulunmadığı, kayıt dışı olduğunu açıklamıştır. 6-18 yaş grubu için zorunlu eğitim uygulayan bir ülkede bir çocuğun sistemin dışında kalması kabul edilemez iken toplamda okulda olması gereken 280 bin 743 çocuk eğitim hakkından mahrum bırakılıyor.

"Okula devam eden öğrencilerin en temel gereksinimlerini kırtasiye ile giyim ve gıda oluşturuyor. Kamunun kaynaklarından kaç öğrenciye kırtasiye yardımı yapıldığı ise kamuoyu ile paylaşılmıyor. Ülke genelinde iğneden ipliğe her mal ve hizmette artan enflasyon oranlarından, kırtasiye ve giyim ürünleri de geçen yıla göre resmi rakamların üzerinde artış gösteriyor.

"KDV ve diğer dolaylı vergilerin gündemde daha fazla yer bulması, alım gücünün düşmesi ve ekonomik krizin toplumun geneline yayılması ile doğrudan ilintilidir. Ekonomik kriz nedeniyle dar gelirli aileler oldukça zor koşullarda çocuklarını okula gönderiyor. Okullaşma oranları artıyor gibi görünse de eğitim hakkından mahrum bırakılan çocuk sayısı günden güne artmaya devam ediyor."

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.