'Cezaevlerinde hukuk uygulanmıyor'

'Cezaevlerinde hukuk uygulanmıyor'

Açlık grevinde olan hasta tutuklular Ergin Aktaş ve Sibel Çapraz'ı ziyaret eden heyet yaptıkları açıklamada, Türkiye cezaevlerinde hukukun uygulanmadığını ifade etti.

İzmir'de Tutuklu Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED), Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD), HDP Hukuk ve Cezaevi Komisyonu üyesi Aysel Tuğluk ve Halkların Demokratik Partisi'nden (HDP) oluşan bir heyet Menemen R Tipi Cezaevinde 5 gündür açlık grevinde olan hasta tutuklu Ergin Aktaş ve Sibel Çapraz'ı ziyaret etti. 

'Adalet bakanlığı sorumludur'

Ziyaretin ardından heyet adına cezaevi önünde basın açıklaması yapan TUHAD-FED İzmir şube eş başkanı Avukat Seda Tanrıkulu, Menemen R Tipi Cezaevinin şartlarının Sibel Çapraz'a uygun olmadığını belirtti. Ergin Aktaş'ın ise normal R Tipi odalarında tutulmadığını belirten Tanrıkulu, Aktaş'ın koşulları çok kötü olan bir hücrede tutulduğunu dile getirdi. Hasta tutukluların Adalet Bakanlığı'nın denetiminde ölüme terk edildiğini vurgulayan Tanrıkulu, "Tutsakların hastalığından ve bulunduğu koşullardan Adalet Bakanlığı sorumludur. Adalet Bakanlığı ve Türkiye'yi denetleme yetkisi olan tüm uluslararası kuruluşlara buradan görev ve sorumluluk çağrısı yapıyoruz" diye konuştu. 

'İnsanlık onuru zedeleniyor'

Ardından konuşan HDP Hukuk ve Cezaevi Komisyonu üyesi Aysel Tuğluk ise, cezaevinde uygulanan uygulamaların insanlık dışı olduğunu ifade etti. Cezaevlerinde bir zulüm politikasının hayata geçirildiğini belirten Tuğluk, hiçbir şekilde hukukun uygulanmadığını vurguladı.

Cezaevlerinin Türkiye'nin karşısında çok önemli bir mesele olarak durduğunu hatırlatan Tuğluk, hasta tutsakların özel koşullarda olması gerektiği halde hücrelerde tutulduğunu söyledi. Koşulların insan onurunu zedeleyici olduğunun altını çizen Tuğluk, özel bir tecrit uygulaması olduğunu ifade etti.

DİHA'nın haberine göre Aktaş ve Çapraz'ın durumunu HDP olarak CPT başta olmak üzere birçok uluslararası kuruluşun gündemine taşıyacaklarını söyleyen Tuğluk, "Ergin ve Sibel tahliye edilmeli. Hiçbir şekilde cezaevi koşullarında kalamazlar, bu konuda kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz. Halkımızdan hasta tutsaklar için başlatılacak olan kampanyalara güç vermelerini bekliyoruz" dedi. 

Konuşmalar sonrası grup cezaevi önünden ayrıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.