Cemil Çiçek: 'Erdoğan yanlış konuşuyor olabilir'

Cemil Çiçek: 'Erdoğan yanlış konuşuyor olabilir'

Eski Meclis Başkanı ve AKP Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, başkanlık sisteminin gelmesi dahilinde hak ve özgürlüklerin sıkıntıya gireceğini belirtti.

TBMM Anayasa Mutabakat Komisyonu'nun dağılmasına neden olan son toplantıda Meclis eski Başkanı ve AKP Ankara Milletvekili Cemil Çiçek'in Erdoğan'ın başkanlık sistemine ilişkin çarpıcı açıklamaları damga vurdu.

24. dönemde TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na başkanlık eden Cemil Çiçek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başkanlık sistemiyle ilgili açıklamalarına ilişkin olarak "Yani, bir ülkede bir teklif geldiğinde yargı başkanı konuşacak, sendika başkanı konuşacak, akademisyenler konuşacak, partiler konuşacak ama Cumhurbaşkanı konuşmayacak. Ha, yanlış konuşuyor olabilir, yanlış takdim ediyor olabilir, beğenmediğimiz usul ve yöntemleri olabilir; bunu her türlü eleştiri hakkı var, zaten eleştiri de yapılıyor" diye konuştu. 

'Başkanlık gelirse hak ve özgürlükler sıkıntıya girer'

Çiçek, "Başkanlık sistemi de, yarı başkanlık, parlamenter sistemleri de tartışırken dikkat ettiğimiz bir husus var ifade edilen: 'Efendim, başkanlık sistemi olursa tek kişi yönetimi olur.' Olursa ne olur? Hak ve özgürlükler vesaire bunlar sıkıntıya girer. O hâlde, bu buraya girmesin diye evvela insan hakları, özgürlükler kısmını bizim netleştirmemiz lazım. İşin temelini sağlam atmamız lazım, sonraki binayı onun üzerine inşa edeceğiz. Bina olmadan daha yukarıdan, 3'üncü kattan, 4'üncü kattan tartışmaya başlarsak, bu da bize bir başka türlü zaman kaybı olur yani şöyle bir sıkıntıya gireriz" diye kaydetti. 

Komisyonun üçüncü ve son toplantısının tutanaklarına eski TBMM Başkanı ve AKP Ankara Milletvekili Cemil Çiçek'in başkanlık sistemi, hak ve özgürlükler ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeni anayasayla ilgili ifadelerine değindiği sözleri de yansıdı.

CHP'li Tezcan: Ben mi yanlış anladım?

Çiçek'in bu sözleri CHP'li Bülent Tezcan'ın dikkatini çekti. Tezcan ile Çiçek arasında daha sonra şu diyalog yaşandı:

Bülent Tezcan: Aynısını, onu demin farklı söylediniz de ben de şaşırdım.

Cemil Çiçek: Yok, yok, hayır, hayır.

Tezcan: Biraz önceki cümleniz farklıydı da ondan.

Çiçek: Yok, yok, hayır.

Tezcan: 'Başkanlık sistemi olacaksa işte hak ve özgürlükler daha tehlikeye girer…'

Çiçek: Girer.

Tezcan: '…o zaman temel hak ve özgürlükleri nasıl yapmamız lazım?' dediniz de o dikkatimi çekti.

'Erdoğan yanlış konuşuyor olabilir'

Cemil Çiçek, daha sonraki bölümde Erdoğan'ın açıklamalarına atıf yaparak, şu çarpıcı sözleri kullandı: "Bu başkanlık sistemi konusunu Türkiye'ye her defasında Cumhurbaşkanları getirmiştir, rahmetli Özal getirdi. Özal bunu getirince her erkten konuşanlar oldu, yargı başkanlarından da konuşan oldu. Yani, bir ülkede bir teklif geldiğinde yargı başkanı konuşacak, sendika başkanı konuşacak, akademisyenler konuşacak, partiler konuşacak ama Cumhurbaşkanı konuşmayacak. Ha, yanlış konuşuyor olabilir, yanlış takdim ediyor olabilir, beğenmediğimiz usul ve yöntemleri olabilir; bunu her türlü eleştiri hakkı var, zaten eleştiri de yapılıyor. Yani, biz burada Cumhurbaşkanını savunuyor havasında değiliz, AKP'yi temsilen burada bulunuyoruz." 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.