Çatışmalı süreç hayvancılık sektörünü vurdu

Çatışmalı süreç hayvancılık sektörünü vurdu

Hakkari İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Reşit Akman, bölgede yaşanan çatışmalı süreç ve yayla yasaklarının hayvancılık sektörünü krize sokacağını kaydetti.

YÜKSEKOVA HABER

HAKKAR, - Hakkari İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Reşit Akman, bölgede devam eden çatışmalı süreç ve yayla yasakları nedeniyle hayvancılık ve çiftçiliğin zor günler geçirdiğini belirtti. Akman, koyun ve keçi sahiplerinin büyük sıkıntı yaşadıklarını vurgulayarak bir an önce hayvancılığın içine düştüğü durumdan kurtarılması gerektiğini belirtti.

Türkiye'de yaklaşık 42 milyon küçükbaş hayvanın bulunduğunu ve bunun %40a yakınının bölgede yetiştirildiğini kaydeden Akman, "Barış sürecinde 3 yıl gibi kısa bir sürede yayla yasaklarının kalkması ile küçükbaş hayvan sayılarında %22’lik hızlı bir yükseliş görüldü. Güvenlik ortamının oluşmasından sonra tekrar küçükbaş hayvancılık ivme kazandı. Hayvan fiyatlarının son 5-6 yılda iyi olması nedeni ile yüksek gelirler elde edildi. Barış sürecinin bitmesi ve güvenlik ortamının bozulması ile yayla yasakları başladı. Bazı illerde hayvanlarının yaylalardan erken indiren yetiştiriciler, yem giderlerinin yüksek olmasından büyük zarar gördü. Sütü ve peyniri satmakta sıkıntı çekmektedirler. 2 TL olan sütün litresi 1 TL'ye geriledi. Hayvan alım satım ticaretleri sekteye uğradı. Yetiştiricilerin beklemediği bu eksta durum onların daha çok borçlanmasına sebep olmuştur. Mevcut kredi ve diğer borçlarını ödeyemez hale gelmişlerdir. Kışlaklarda ise yasaklara rağmen yetiştiriciler barış süreci tekrar başlar umudu ile hayvanlarını satmayarak ellerinde tuttular. Ancak büyük bir korku ile kışlaklardan yaylalara gitmeye başlayan yetiştiriciler akıbetlerinin ne olacağını bilmeden bağlı oldukları birliklerden müjdeli haber beklemektedirler" ifadelerini kullandı.

"Hakkâri’den Van’a, Bitlis’ten Muş’a, Ağrı’dan Erzurum’a, Bingöl’den Tunceli’ye, Elazığ’dan Erzincan’a, Urfa’dan Diyarbakır’a, Siirt’ten Batman’a, Mardin’den Şırnak’a, Iğdır’dan Kars’a küçükbaş hayvan sahipleri yayla yasakları nedeni ile büyük sıkıntılar çekmektedir" diyen Akman, "Güvenlik nedeni ile yasaklar devam ederse doğal olarak hayvan satışları olacaktır. Yaylalarda otlanamayan hayvanlara ot, saman, arpa ve yem alımı yetiştiricileri iflasın eşliğine getirecektir. Zarar eden yetiştirici kredi bulamazsa mecburen elindeki hayvanları kesme yoluna gidecektir. Damızlık hayvanlarının kesilmesi ile ülke hayvancılığı çok zarar görecektir. Hayvancılık yıllarca toparlanamaz, ülkede yaşanan et açığı ve et krizi daha da büyüyecektir. Birlik başkanı olarak bütün yetkililere sesleniyorum. Acil olarak tedbir almamız gerekmektedir. Silahların susması tekrar barış sürecine geri dönülmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Yayla yasaklarının kalkması ve tekrar güvenlik ortamının sağlanması gerektiğini söyleyen Akman, "Tekrar tekrar söylüyorum; damızlık hayvanların kesilmesi ile hayvan sayımız düşecektir. Büyük risk altındayız, tekrar toparlanmamız yıllar alacaktır. Et fiyatları yükselecektir. Hayvan satan yetiştirici köylerden göç edip işsiz kalacaktır. İşsiz kalan, borcu olan ve ekonomik krize düşen insanlarımız toplumsal ekonomik krizin büyümesine katkı sunacaktır. Borçları için yeni faizsiz krediler verilmelidir. Güvenlik bölgesinde hayvanları telef olanlara ‘'Mücbir koşullar'  adı altında destek verilmeli ve banka kredi borçları faizsiz ertelenmelidir. Bugün halen müdahale etme şansımız var, Yarın geç olabilir" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.