Çaldıran’da kadınlar toprakla buluşuyor

Çaldıran’da kadınlar toprakla buluşuyor

Van'ın Çaldıran Belediyesi 'Kadın İstihdamına Yönelik Organik Bostan' projesi kapsamında 4 dönümlük araziye organik bitki ekerek bostan oluşturdu.

YÜKSEKOVA HABER

VAN - Çaldıran Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile Kadın Politikaları Müdürlüğü tarafından kadın istihdamına yönelik yürütülen çalışmalar devam ediyor. Soğuk bir iklime sahip olan ilçede havaların yeni yeni ısınmaya başlamasıyla birlikte Beyazıt Mahallesi’nde bulunan 5 dönümlük arazi üzerine ‘Organik Bostan' projesi kapsamında bostan ekimi gerçekleştirildi. Mevsim şartlarına göre organik üretimin yapılacağı arazide soğuk ve çetin kış koşullarında da üretimin devam edebilmesi için iki büyük serada üretime devam edilecek. Kadın emeğinin ön plana çıktığı projeye ilçede bulanan kadınlardan büyük talep ve destek gelirken, kadınlar bostan ekiminden temizliğine kadar her türlü çalışmada yer alarak elde ettikleri doğal ürünlerle ev ekonomisine büyük bir katkıda bulunacak.

kadinlar-toprakla-bulusuyor9.jpg

Arazide Çaldıran Belediyesi Ziraat Mühendisi Necmettin Yördem eşliğinde ekim yapan kadınlarla birlikte çalışan ve ‘Organik Bostan’ projesine yönelik bilgilendirmede bulunan Kadın Politikaları Müdürlüğü çalışanı Leyla Atsak, Çaldıran’da iklim koşullarının elverişsiz olması nedeniyle bostan ekimine geç başladıkları hatırlatmasında bulundu. Belediye olarak proje kapsamında ilk etapta  Beyazıt Mahallesi’nde bulanan arazide biber, domates, salatalık ve soğan ekimi gerçekleştirdiklerini dile getiren Atsak, ileri etaplarda tarımdan yoksun kalan ve üretimden uzaklaşan köylerde çalışmalarını hayata geçireceklerini belirtti.

kadinlar-toprakla-bulusuyor8.jpg

‘Kadınlar topraktan elde ettikleri bitki ve buluşlarla insanlığa büyük bir miras bırakmıştır’

Üretimden ve tarımdan uzaklaştırılarak soyutlaştırılan kadının istihdam edilmesi çerçevesinde bu projeyi hayata geçirmeye çalıştıklarını ifade eden Atsak, “İçinde bulunduğumuz sistem insanları üretimden kopararak tüketici bir toplum haline getirmiş. Biz Çaldıran Belediyesi olarak kadınların ev dışına çıkarak toprakla buluşmasını sağlamak ve yeniden üretici toplumu kurma çabaları içerisinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Kadınları toprakla buluşturarak üretime teşvik etmek için yapmış olduğumuz çalışmaya ilçede kadınlar büyük bir ilgi göstermekte. Kadının özüne dönmesi için toprakla buluşması gerekiyor. Bilindiği gibi neolitik çağdan bu yana kadınlar topraktan elde ettikleri bitki ve buluşlarla insanlığa büyük bir miras bırakmıştır” dedi.

kadinlar-toprakla-bulusuyor5.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.