Buldan'ın yönettiği oturumda 'faili meçhul' önerisi reddedildi

Buldan'ın yönettiği oturumda 'faili meçhul' önerisi reddedildi

Eşi Savaş Buldan’ı faili meçhul bir cinayette kaybeden Meclis Başkanvekili Pervin Buldan’ın yönettiği oturumda faili meçhul cinayetlerin araştırılması için verilen önerge reddedildi.

Meclis Genel Kurulu’nda HDP’nin faili meçhul cinayetlerle ilgili önergesi görüşüldü. Kayıplar Haftası dolayısıyla verilen önergede İnsan Hakları ve Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği’nin verilerine göre 17 bin 500 faili meçhul cinayetin olduğu, büyük çoğunluğu gözaltına alındıktan sonra kaybolan 3 bin 248 kişinin gömülü olduğu tahmin edilen 253 toplu mezarın tespit edildiği, bu iddialar dikkate alınarak kayıplar ve faili meçhul olayların araştırılması amacıyla komisyon kurulması istendi.

HDP’DEN MECLİS’E BULDAN ÇAĞRISI

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, savaş ve çatışmaların sadece Türkiye’de değil dünyada bu cinayetlere yol açtığını bu yönde bir iddia varsa araştırılması gerektiğini söyledi. Ülkeyi ancak barış ve demokrasinin geleceğe götüreceğini söyleyen Kerestecioğlu, Genel Kurulu yöneten TBMM Başkanvekili Pervin Buldan’a seslenerek şunları söyledi: “Siz de bunu en iyi yaşayan insanlardan birisiniz, eşinizi, aynı zamanda, böyle bir cinayette kaybetmiş birisi olarak. Bu Meclisin, o yüzden, biraz bunu da düşünerek sözlerini daha dikkatli sarf etmesi gerekir. Ben ülkemize barış diliyorum.”

BULDAN: BEN DE FAİLİ MEÇHUL YAKINIYIM

Kerestecioğlu’nun konuşmasına katıldığını belirten Buldan ise şöyle devam etti: “Ben de bir faili meçhul yakını olarak, eşi olarak Türkiye’de 17 bin 500 faili meçhul ve kayıp olayının yaşandığını biliyorum. Bu rakam İnsan Hakları ve Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği’nin araştırmaları sonucu ortaya çıkan rakam. HDP’nin gerçek sayıyı, niçin kaybedildiklerini, niçin öldürüldüklerini ya da katledildiklerini ortaya çıkarmak için araştırma komisyonu kurulması talebine ben de canıgönülden katıldığımı ifade etmek isterim. Bu cinayetlerin elbette ki açığa çıkması gerektiğini, kayıpların bulunması gerektiğini, yargısız infazların açığa çıkması gerektiğini yıllardır talep etmemize rağmen, ne yazık ki Meclis bu konuda bir inisiyatif sağlayamamıştır. Belki bugün sizin vermiş olduğunuz bu önerge buna bir vesile olur, benim de talebim elbette ki budur.”

‘MECLİS BAŞKANVEKİLİSİNİZ AMA 24 YILDIR ADALET ARIYORSUNUZ’

Buldan’ın bu sözlerinin ardından CHP adına kürsüye İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu çıktı. Sözlerine, “Öncelikle, eşini bir faili meçhul cinayette kaybetmiş bir Meclis Başkan Vekilinin yönettiği bir oturumda böyle bir konuşmayı yapmış olmayı bir ironi olarak, Türkiye’ye özgü bir ironi olarak kabul ediyorum” diyerek başlayan Tanrıkulu şöyle devam etti:
“Yirmi dört yıldır adalet arıyorsunuz ancak hâlen, Meclis Başkan vekilisiniz ve adalete ulaşma imkânınız olmadı eşinizle ilgili olarak. Bu da Türkiye’nin özellikle faili meçhul cinayetler ve kayıplar konusunda hangi noktada olduğunu çok açık bir biçimde ortaya koyuyor.” HDP’nin önergesi AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.

SAVAŞ BULDAN 1994’TE FAİLİ MEÇHULE KURBAN GİTMİŞTİ

Pervin Buldan’ın eşi Savaş Buldan, 2 Haziran 1994’te İstanbul Yeşilyurt Çınar Oteli’nde yanında bulunan 2 kişiyle birlikte kaçırılmış, 4 Haziran 1994 tarihinde Bolu’nun Yığılca ilçesi Yukarıkaraş köyü yolunda öldürülmüş olarak bulunmuştu. Dönemin başbakanı Tansu Çiller 4 Kasım 1993 tarihinde yaptığı konuşmada, “Elimizde PKK’ya yardım eden Kürt işadamlarının listesi var. Listede 60 kadar isim bulunuyor. Devlet PKK’yla olduğu gibi, PKK’ya mali destek sağlayanlarla da her biçimde mücadele edecektir” ifadelerini kullanmıştı.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.