Buldan'dan Bakan Çelik'e: Elinizdeki raporu paylaşacak mısınız?

Buldan'dan Bakan Çelik'e: Elinizdeki raporu paylaşacak mısınız?

HDP Grup Başkanvekili Buldan, Soma katliamına ilişkin verdiği soru önergesinde işverenin, çalışanları risklerden korumak için belli yükümlülüklere uymak zorunda olduğunu belirterek

HAKKARİ - HDP Grup Başkanvekili ve Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, Soma'daki işçi katliamına ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

'İŞVERENİ KORUMAYA DÖNÜK AÇIKLAMALAR...'

"Soma’daki maden faciası sonrası en çok konuşulan/tartışılan konulardan biri de işçilerin iş sağlığı ve iş güvenliği konusuydu.

Sıralanan ihmal iddiaları ve imzalanmayan ILO’nun 176 sayılı sözleşmesine ilişkin tartışmalar bile bu konuda ne kadar geride olduğumuzun da kanıtı gibiydi" diyen Buldan, şunları ifade etti: "İşvereni alenen korumaya ve kollamaya dönük açıklamaların en vahimi de madenlerde meydana gelebilecek bir facia karşısında, maden işçilerini korumaya yönelik yaşam odalarının zorunlu olmadığı yönündeki iddiaydı. Nitekim 6331 sayılı yasanın 4. Maddesine göre işveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olup bu çerçevede mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü̈ tedbirin alınması, organizasyonun yapılması,  gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen startlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapmak zorundadır."

6331 sayılı yasanın 5. Maddesi'nin işverene çalışanları risklerden koruma konusunda yükümlülükler getirdiğini hatırlatan Buldan, işverenin, çalışanları risklerden korumak için bu yükümlülüklere uymak zorunda olduğunu belirtti.

'HANGİ SIKLIKTA DENETLEME YAPTINIZ?'

HDP'li Buldan, Bakan Çelik'e şu soruları yöneltti: 

"Kaçınılması mümkün olmayan risklerin analiz edilmesinde bakanlığınızın özellikle madenler için yaptığı risk analizleri ile ilgili bir çalışma mevcut mudur? Soma’daki kömür madeni için en son yapılan risk değerlendirmesiyle ilgili elinizdeki raporu kamuoyuyla paylaşacak mısınız?

Risklerle kaynağında mücadele etmek için geliştirdiğiniz bir eylem planı var mıdır? Risklerin önceden değerlendirilerek önlenmesi konusunda yaptığınız çalışmalar nelerdir?

Madenlerin teknik gelişmelere uyum sağlamaları konusunda bakanlığınız hangi sıklıkla denetlemeler yapmıştır? Bu denetlemeler sonucunda kaç tane maden ocağının kapatılmasına karar verilmiştir?  

Madenlerde taşeronluk/alt işverenlik uygulaması yasal olarak yasaklanmasına rağmen  yasal mevzuatın arkasından dolanarak çeşitli hilelerle taşeron sistemi benzeri yapılar kurulmasına dönük ne gibi tedbirler almayı düşünüyorsunuz? 

Daha fazla kar için yapılan üretim zorlamaları ile ilgili bakanlığınıza intikal eden şikayet var mıdır? İntikal eden şikayetlerle ilgili ne gibi işlemler yaptınız? 

Maden işletmelerinde karşılaşılabilecek muhtemel bütün riskleri değerlendirerek sistematik tedbirler alınmasını sağlamaya yönelik iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemini kurmayı düşünüyor musunuz?

İlgili tüm tarafların referans olarak kullanabileceği bir uygulama rehberini oluşturma konusunda bakanlığınızın halihazırda yürüttüğü bir çalışma var mıdır? Çalışmalar ne aşamadadır? 

ILO’nun 176 sayılı 'Madenlerde Sağlık ve Güvenlik Sözleşmesi'ni imzalamayı düşünüyor musunuz? 

Soma Kömür İşletmeleri AŞ işyerinde Bakanlık müfettişlerince 2012 yılında 2 kez, 2013 yılında 2 kez ve son olarak da 13-14, 17-18 Mart 2014'te iş sağlığı ve güvenliği yönünden teftiş yapıldığı belirtilerek mevzuata aykırı bir durumun görülmediği yönünde rapor veren müfettişler hakkında idari bir soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?

Ülkede bulunan bütün maden ocaklarına yaşam odası yapma zorunluluğu getirmeyi düşünüyor musunuz?"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum