Bul'dan 'yatırımınızı Dêrsim'e yapın' çağrısı

Bul'dan 'yatırımınızı Dêrsim'e yapın' çağrısı

Almanya’nın Düsseldorf kentinde düzenlenen 6. Dersim Alevi Kültür Festivali, binlerin katılımıyla gerçekleşti. Festivale katılan Dêrsim Eş Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul, “10 yıldır Dêrsim'de ciddi bir belediyecilik yaptık.

Avrupa’da gelenekselleşmiş Dersim Alevi Kültür Festivali’nin 6’ncısı Almanya’nın Düsseldorf kentinde gerçekleşti. Önceki gün “Dêrsim, Tarih, Kimlik, Siyaset ve Hesaplaşma“ konulu panel ile başlayan festival, dünde kültürel program ile devam etti. Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) başta olmak üzere onlarca kurumun organizesiyle gerçekleşen festivale binlerce kişi katıldı. Birçok siyasetçi, şahsiyet ve sanatçının da hazır bulunduğu festivalde, yapılan konuşmalarda, Rojava'da yaşanan katliam, Okmaydanı'ndaki polis saldırısı ve Gezi direnişi'nde yaşamını yitirenler anılırken, AKP hükümeti ve Türkiye Başbakanı Recep T. Erdoğan, sert bir dille eleştirildi. Festivalde Seyid Rıza, Ali Şêr ve Zarife, Mazlum Doğan, Zeynep Kınacı(Zilan), Sakina Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez, olmak üzere özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin posterleri asıldığı gözlendi.

'ERDOĞAN ZALİMDİR'

Festivalde konuşan HDP Muş Milletvekili Demir Çelik, Alevilerin Avrupa'da böylesi etkinliklerle bir araya gelmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, “Şehitlerimize, değerlerimize ve kurumlarımıza sahip çıkmalıyız. Sahip çıkalım ki, Erdoğan çatlasın, teslim olsun” dedi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın başlattığı çözüm sürecine de değinen Demir Çelik, şunları söyledi: “Erdoğan, çözüm için adım atmıyor. Bir padişah gibi davranıyor. O bir zalimdir. 21. yüz yılın Kanuni Sultan Süleyman'ıdır”

FEDA Eş Başkanı Ali Köylüce de, Alevilerin Avrupa'da daha çok örgütlenmesi gerektiğini kaydederek,” Çocuklarımıza ve yeni nesillere inancımızı, kültürümüzü aktarmalıyız” dedi.

'DÊRSİM'İ BİRLİKTE KALKINDIRALIM'

Dêrsim Eş Başkanı Mehmet Ali Bul da konuşmasında, Dêrsim belediyesinin hizmetlerinden bahsetti. Bul, “Dêrsim doğasıyla bir cennet. Halkımıza ve iş adamlarına çağrımızdır; gelip, yatırımlarınızı oraya yapın. Dêrsim'i hep birlikte daha güzelleştirelim” çağrısında bulundu. Rojava Meclisi Eş Başkanı Sinem Mihammed de, Rojava'da bir katliamın olduğunu ve herkesin buna karşı çıkması gerektiğini söyledi. Pir Sultan Abdel Dernekleri Başkanı Kemal Bülbül de, burad ayaptığı konuşmada AKP hükümetine ve Erdoğan'ı eleştirdi.

Yapılan konuşmaların ardından sanatçı, Ahmet Aslan, Ali Sizer, Hozan Emekçi, Vedat Baran, Hasret, Hozan Serdar, Pınar Yıldız, Sevgi Yurtsever, Fırat Güneş, Koma Siyabend ve Koma Asmen,sahne alarak, Kürtçe, Zazaca şarkılar seslendirdi.ANF

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.