Bugün Dünya Uyku Günü!

Bugün Dünya Uyku Günü!

Dünya Uyku Derneği tarafından 17 Mart 'Dünya Uyku Günü' olarak kutlanıyor. Dünya Uyku Günü kutlu olsun!

Dünya Uyku Tıbbı Birliği tarafından her yıl mart ayının üçüncü Cuması Dünya Uyku Günü, olarak kutlanıyor. Uykuder yaptığı açıklamada ‘sağlıklı uykunun sağlık için önemine’ vurgu yaptı. Bugün aynı zamanda dünya genelinde uyku etkinlikleri yapılacak.

‘FARKINDA OLMADIĞIMIZ SAĞLIK HAZİNEMİZ’

Uykuder tarafından yapılan açıklama şöyle;

“Dünya Uyku Günü her yıl uykuyu kutlamak ve uyku ile ilişkili sorunlara dikkat çekmek için kutlanan bir gündür.  Bu günde, uyku bozukluklarının daha etkin bir şekilde önlenmesi ve tedavisi amaçlanarak, topluma uyku problemlerinin getirdiği yük azaltılmaya çalışılır. Uykuder olarak hepinizin Dünya Uyku Günü’nü kutlar, sağlıklı bir uyku ve sağlıklı bir yaşam dileriz.

Yaşamımızın üçte birini uyuyarak geçirmekteyiz. Ortalama bir insan ömrünü 75 yıl olarak düşündüğümüzde aslında 25 yılı uyuyarak geçmektedir. Bu kadar önemli bir zaman dilimini elbette sağlıklı koşullarda yaşamalıyız.  Önceki günün yorgunluğunu üzerimizden atmak için sinir hücrelerimizden böbrek hücrelerimize kadar bedenimizin tüm dokuları sağlıklı uyku ile hazırlanmaktadır. Çoğumuz az uyuduğumuz günlerde ne kadar yorgun ve bitkin olduğumuzu unutmaktayız. Oysaki sağlıksız geçirilen uyku saatleri hiç yaşanmamış uyku demektir.

Sağlıksız uyku organ ve dokularımızda hasara yol açarak hipertansiyon, diyabet, kalp ritim bozuklukları, depresyon, böbrek hastalıkları ve ölümcül iş/trafik kazaları gibi pek çok önemli durum ile karşı karşıya kalmamıza neden olmaktadır. İnsanların yüzde 80’i hiç farkında olmadan yaşamının bir döneminde insomni diye adlandırılan uykusuzluk hastalığını yaşamaktadır.

Husursuz Bacaklar Sendromu denilen gece uykuda anormal bacak sıçramalarına neden olan hastalık ise hem gece bölünmüş uykuya neden olarak sağlıksız uykuya neden olur, hem de bunun sonucunda gün içinde huzursuzluklara yol açmaktadır. Obstrüktif Uyku Apne Sendromu adı verilen uyku apne hastalığı ise toplumun yüzde 9-25’ i gibi önemli bir kısmını etkileyerek uykuda nefes durmalarına neden olan çok önemli bir uyku hastalığıdır.

Horlama; Uyku Apnesi hastalığının en önemli belirtisidir. ‘Horul horul uyuyordu’ dediğimizde aslında tehlike kapımıza gelmiş, bedenimize yerleşmiş demektir. Uykuda nefes durmaları kanımızdaki oksijen düzeylerinde düşmeye neden olarak tüm dokularımızın hasarına yol açmaktadır. Bu yıl 9’uncusunu kutladığımız Dünya Uyku Gününde Uyku Derneği olarak ‘’FARKINDA OLMADIĞIMIZ SAĞLIK HAZİNEMİZ: SAĞLIKLI UYKU’’ diyerek sağlıklı bir uyku uyuyor musunuz? sorusunu sormak istiyoruz. Belki bacaklarınızdaki anlamsız kramplar önemli bir hastalığın habercisi… Kontrol altına alınamayan tansiyonunuz ve kan şekeriniz, uykuda nefes kesilmesi ile seyreden uyku apne hastalığının bir sonucu olabilir. Direksiyon başında uykunuz geliyorsa, çok önemli bir toplantıda uyuyakalıyorsanız ya da depresyonda iseniz gece sağlıklı geçirmeniz gereken uykunuzun hiç farkında olmadan bozulduğunun göstergesi olabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.