Britanya’dan Irak’ın işgali raporu: İşgal gereksizdi

Britanya’dan Irak’ın işgali raporu: İşgal gereksizdi

Britanya’nın Irak’ın işgaline katılımı hakkında 2009 yılında başlatılan tahkikatın son raporu bugün açıklandı.

Britanya’da 15 Haziran 2009’da kurulan ve Irak işgalini soruşturan komisyon, son raporunu bugün açıkladı.

Komisyon Başkanı John Chilcot düzenlediği basın toplantısında raporda öne çıkan bulguları açıkladı.

“Askeri harekat son çare değildi”

Chilcot, “Vardığımız sonuç İngiltere’nin 2003’teki Irak işgaline tüm barışçıl seçenekleri tüketmeden katılmayı seçti. Askeri harekat son çare değildi” dedi.

Chilcot, daha sonraki yıllarda bir askeri harekata ihtiyaç duyulmasının ihtimal dahilinde olmasına rağmen 2003 yılında Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in ‘yakın’ bir tehdit oluşturmadığını ve o dönemde Irak’ı işgal etmeye gerek olmadığını belirtti.

Chilcot, Irak’ın sahip olduğu söylenen kitle imha silahlarının Britanya’ya yönelik tehdidi hakkındaki muhakemelerin gerekçesiz bir kesinlikle ilgililere aktarıldığını açıkladı.

“İşgal sonrası planlama ‘tamamıyla’ yetersiz”

Chilcot, Tony Blair hükümetinin işgalin sonuçlarını küçümsediğini, işgal sonrası planlamanın ise “tamamıyla” yetersiz olduğunu ifade etti.

Raporda Britanya’nın Irak işgaline katılımı için kullandığı yasal dayanağın “yeterlilikten uzak” olduğu belirtilirken, dönemin başbakanı Blair’in askeri harekat sonrasında El Kaide’nin Britanya’ya yönelik tehdidinin artacağı yönünde uyarıldığına da yer verildi.

“Sorunları önceden bilmek mümkün değil”

Chilcot, Tony Blair’in savaş sonrasında “İşgal sonrasındaki sorunları önceden bilmek mümkün değildi” şeklindeki görüşünün de reddedildiğini; işgalden sonra ortaya karşılaşılan sorunların öngörüldüğünü söyledi.

Komisyon başkanı Chilcot, Blair’in ABD’nin Irak hakkındaki kararlarını etkileme kabiliyetini de gözünde büyüttüğünü belirtti.

Chilcot, Britanya’nın Irak’taki askeri harekatı başarıdan uzak bir şekilde sona erdiğini belirterek, “Rapor, çok kötü giden bir askeri müdahalenin anlatımıdır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.