Brezilya’da Bolsonaro destekçileri Kongre binasını bastı: 150 gözaltı

Brezilya’da Bolsonaro destekçileri Kongre binasını bastı: 150 gözaltı

Brezilya’da eski devlet başkanı Jair Bolsonaro destekçisi yüzlerce kişi, Ulusal Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme’ye baskın düzenledi.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula, baskıncılara müdahale emri verdi, 150 kişi gözaltına alındı.

Ordudan müdahale talebiyle slogan atan gruplar, polis bariyerini aşarak Kongre binasına girmişti.

Aşırı sağcı Bolsonaro yanlısı protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gazla müdahale eden polis, grupların daha sonra devlet başkanlığı ve Yüksek Mahkeme binasına zorla girmesine engel olamamıştı.

Basın açıklaması yapan Lula, eylemcilere sert tepki gösterdi.

Başkent Brasilia’daki güvenlik bölgesine müdahale emri veren Lula, yapılanların ‘vandallık ve faşistlik’ olduğunu, Brezilya’da ‘güvenlikten sorumlu olması gereken kişilerin ise görevlerini yapmadığını’ söyledi.

Başkanlık, Yüksek Mahkeme ve Kongre’yi işgal edenlerin teşvik edildiğini vurgulayan Lula, şunları dedi: “Bunu yapanlar kanunun gücüyle cezalandırılacak. Henüz hükümeti kurarken pazar gününün sessizliğinden faydalandılar. Eski cumhurbaşkanının (Bolsonaro) birkaç konuşmasının buna yol açtığı biliniyor. Bu da onun ve onu destekleyen yanlılarının sorumluluğudur.”

Lula, Adalet Bakanlığı Genel Sekreteri Ricardo Capelli’nin tüm güvenlik bölgesinden sorumlu olacağını kaydederek, Capelli’nin doğrudan kendisine bağlı olacağını söyledi.

Eylemcilerin devlet binalarına zorla girdiği sırada Lula’nın, Sao Paulo eyaletinde bazı ziyaretler yaptığı ve olayların ardından programını değiştirdiği bilgisi paylaşıldı.

Takviye ekipler sevk edildi

Bolsonaro yanlıları ellerinde taşıdıkları bayrak ve soplarla güvenlik güçlerine saldırarak, araçlara zarar verdi.

Gazetecilere de saldıran eylemciler, foto muhabirlerinin ve kameramanların ekipmanlarına zarar verdi.

Olayların kontrol altına alınması için bölgeye çok sayıda takviye gücün gönderildiği, 150 Bolsonaro yanlısının gözaltına alındığı ve eylemlerin sürdüğü belirtildi.

Federal Güvenlik Bakanı görevden alındı

Bolsonaro’nun müttefiki olarak bilinen Federal Bölgesi Güvenlik Bakanı Anderson Torres, Başkanlık, Yüksek Mahkeme ve Kongre baskınında ihmali olduğu gerekçesiyle görevinden azledildi.

Brasilia Valisi Ibaneis Rocha, açıklamasında sorumluların cezalandırılacağını kaydederek, “Federal Bölge Güvenlik bakanının görevden alınmasına karar verdim, tüm güvenlik güçlerini olaylara müdahale etmesi için sokaklara çıkardım” dedi.

Brezilya Adalet Bakanı Flavio Dino da olaylardan Bolsonaro’yu sorumlu tutarak halk iradesinin darbecilerin eylemlerinden üstün geleceğini söyledi.

Ne olmuştu?

Güney Amerika’nın en büyük ülkesi, nüfusu 212 milyonu aşan Brezilya’da 30 Ekim 2022’de düzenlenen ikinci tur devlet başkanlığı seçiminde ülkeyi iki dönem yöneten sol görüşlü eski Devlet Başkanı Lula yüzde 50,9, aşırı sağcı Bolsonaro ise yüzde 49,1 oy almıştı.

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Bolsonaro destekçileri önce ülkede günlerce süren otoyol kapatma eylemleri düzenlemiş, ardından da ordu karargahları önündeki gösterilerde silahlı kuvvetleri Lula’nın devlet başkanlığı görevini devralmasına karşı müdahaleye çağırmıştı.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.