Bölge Barolarından ‘Elçi’ Açıklaması

Bölge Barolarından ‘Elçi’ Açıklaması

Bölge Baroları Dönem Sözcüsü ve Van Baro Başkanı Av. Murat Timur, Tahir Elçi ile ilgili bir açıklama yaptı.

Doğu ve Güneydoğu Bölge Baroları Dönem Sözcüsü ve Van Baro Başkanı Av. Murat Timur, Tahir Elçi ile ilgili bir açıklama yaptı.

Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Tunceli, Diyarbakır, Hakkari, Kars- Ardahan, Mardin, Muş, Şırnak ve Urfa Baroları adına açıklama yapan Bölge Baroları Dönem Sözcüsü Murat Timur, bütün yaşamını bu coğrafyada insan onuruna yaraşır bir ortamın sağlanması ve insan hakları mücadelesine adayan Tahir Elçi’yi saygıyla, sevgiyle ve minnetle andıklarını söyledi.

Timur, “Tahir Elçi, ‘kendisi ile adalet arasında tercih durumunda bile adaleti tercih eden’ avukatların şaşmaz ölçüsü ile hakikatin peşine düştü. Hayatın hakikat ve adaletle kaim olduğunu bilerek mücadele etti. İnsanla, tabiatla ve tarihle bu değerler üzerinden ilişki kurdu ve bu değerler üzere yaşamını yitirdi. Ancak üzerinden 132 gün geçmiş olmasına rağmen Tahir Elçi’nin katline ilişkin soruşturma dosyasında uğruna yaşamını yitirdiği hakikat ve adalet adına hiçbir mesafe katedilmemiş, bir tek delil ve şüpheliye ulaşılmamış ve dosya sürüncemeye bırakılmıştır. Bugüne kadar baroların ve meslektaşlarının faillerin ortaya çıkarılması konusunda gösterdiği olağanüstü çabalar, soruşturma makamlarının ilgisizlik ve kayıtsızlık duvarlarına çarpmış, toplumda oldukça azalan adalet inancı bu tutum karşısında hepten tükenmiştir. Öncesi ve sonrası ile ülkenin gündemini uzunca süre işgal eden ve sonuçları ile toplum üzerinde derin etkiler bırakacak bu olaya ilişkin TBMM’de ‘Tahir Elçi’nin katline yönelik araştırma komisyonu’ kurulması önerisi reddedilmiştir. Türkiye’de olağanüstü rejim dönemlerinin karakteri olan faili meçhul cinayetleri bitirme ile övünen siyasal iktidarın bu komisyonun kurulmasına ret yönünde oy vermesi ile bu iddiasından ne kadar uzak olduğu ortaya çıkmıştır. TBMM toplum gündemi ile örtüşmeyen gündemi ve bu ve benzeri kararları ile temsil ettiği topluma maalesef yabancılaşmaktadır. Bu nedenle Diyarbakır’dan duyulmayan Tahir Elçi’nin sesini duyurmak için Ankara’ya geldik. İçinde bulunduğumuz Avukatlar Haftası vesilesi ile avukatlara mesleki faaliyetleri ve toplum hukukuna ilişkin çalışmaları sırasında yönelen saldırıları ve hukuksuz gözaltı ve tutuklamaları da kınadığımızı belirtmek isteriz. Bizler Tahir Elçi’nin arkadaşları ve meslektaşları olarak bir kez daha siyasi iradenin ve soruşturma makamının başta ailesine, topluma ve bizlere hakikatı ortaya çıkarma ve adaleti sağlama borçlarının olduğunu hatırlatır, mesleğimize ve meslektaşlarımıza dönük bu saldırılara karşı sessiz kalmayacağımızı da kamuoyuna saygı ile duyururuz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.