BM'den Türkiye'ye: OHAL'i derhal kaldırın!

BM'den Türkiye'ye: OHAL'i derhal kaldırın!

Birleşmiş Milletler, Türkiye'ye OHAL'e son verme çağrısı yapan 28 sayfalık bir rapor yayımladı.

Birleşmiş Milletler, Türkiye’ye Olağanüstü Hal’i (OHAL) kaldırma çağrısı yaptı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin bugün açıklanan 28 sayfalık raporunda, OHAL’ın ‘devasa insan hakları ihlalleri’ne yol açtığı belirtildi. Raporda, “Türkiye OHAL’e derhal son vermeli, kurumların normal işleyişini ve hukukun üstünlüğünü yeniden tesis etmeli” denildi.

‘KARARNAMELER MUHALEFETE KARŞI KULLANILIYOR’

15 Temmuz askeri darbesinden sonra 20’den fazla OHAL kararnamesi çıkarıldığına dikkat çekilen raporda, bu kararnameler sonucu çok sayıda tutuklunun işkence gördüğü ve yargıya müdahale edildiği savunuldu. Raporda, “Kararnamelerin sayısı, sıklığı ve bazılarının herhangi bir ulusal tehditle ilgisinin olmaması, OHAL yetkilerinin hükümete karşı her tür eleştiri veya muhalefeti bastırmak için kullanıldığına işaret ediyor” eleştirisi yer aldı.

‘ÖĞRETMENLER, YARGIÇLAR, AVUKATLAR, GAZETECİLER…’

BM raporunda, OHAL kapsamında 160 bin kişinin tutuklandığı, yaklaşık 152 bin devlet memurunun da işini kaybettiği belirtildi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra’ad al-Hussein, rapora ilişkin açıklamasında bu sayının ‘afallatıcı’ olduğu yorumunu yapıp şu ifadeleri kullandı: “Öğretmenler, yargıçlar ve avukatlar işten çıkarıldı ya da haklarında davalar açıldı. Gazeteciler tutuklandı, medya kuruluşları kapatıldı ve internet siteleri engellendi.” Al-Hussein, OHAL nedeniyle ‘çok fazla sayıda’ kişinin insan haklarının ağır ve rastgele biçimde ihlal edildiğini söyledi.

‘KÜRT MİRASI TAHRİP EDİLİYOR’

28 sayfalık raporda, işkence ve gözaltında kötü muamele iddialarına ilişkin belgelere yer verildi; “Türkiye’nin güneydoğusunda güvenlik güçleri devasa ve ciddi insan hakları ihlallerini sürdürüyor. Bunalr arasında öldürme, işkence, aşırı güç kullanımı ve Kürtlerin evleri ile kültürel mirasına zarar verilmesi de bulunuyor” dedi. BM, Kürt illerine tam kapsamlı erişim talebinde de bulundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.