BM Madaya'daki durumu aylar öncesinden biliyor muydu?

BM Madaya'daki durumu aylar öncesinden biliyor muydu?

Birleşmiş Milletler'in, Suriye'nin Madaya kasabasında yaşanan açlık felaketini aylar önceden bildiği, ancak harekete geçmediği öne sürüldü.

Birleşmiş Milletler’in, paylaşılan fotoğraf ve videolarla dünyanın gözünün çevrildiği Suriye’nin güneybatısında yer alan Madaya kasabasında yaşanan açlık felaketini aylar öncesinden bildiği iddia edildi. İddialara göre, bölgeye geçen hafta yardım konvoyu gönderen BM, bu adımı çok daha önceden atabilirdi.

Foreign Policy’nin haberine göre, bölgedekiler Madaya’nın açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ilk olarak Ekim’de duyurdu.

Fotoğraf ve videoların sosyal medyada paylaşılmaya başlamasının ardından, 6 Ocak’ta yayınlanan ve gizli tutulan BM’nin iç yazışmasında, Ekim’de, bölgeden 1 yaşın altındaki 1000 çocuğun yetersiz beslenmeyle mücadele ettiğinin aktarıldığı bilgisi yer aldı. Birleşmiş Milletler İnsani Koordinasyon Ofisi’nin (OCHA) bülteni “İç yazışma” diye sınıflandırması nedeniyle belgenin bugüne kadar açıklanmadığı ifade edildi.

Foreign Policy’e göre, Madaya’daki yardım görevlileri Ekim’den bu yana BM’nin, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad hükümetinden “aslında alması gerekmeyen izni almayı” beklediğini savunuyor. 112 sağlık çalışanının Birlemiş Milletler’e 13 Ocak’ta yazdığı açık mektupta,  “Şam’daki BM yetkilileri ya hükümete çok yakın ya da bizi kuşatma altında tutan kişiler tarafından vizelerinin geri alınmasını istemiyor” deniliyor.  

Konu hakkında FP’ye açıklama yapan OCHA, önceliklerinin Suriye’deki tüm kuşatmaları kırmak olduğunu belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.