BM: İsrail nükleer denemeleri yasaklamaya hazırlanıyor

BM: İsrail nükleer denemeleri yasaklamaya hazırlanıyor

Üst düzey bir BM yetkilisi, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun ülkesinde nükleer denemeler yapılmasını yasaklayan bir anlaşmayı imzalamaya hazır olduğunu söylediğini aktardı.

Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Anlaşması Örgütü Başkanı Lassina Zerbo, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yla yaptığı görüşmelerin ardından AP'ye konuştu. Zerbo, Netanyahu'nun '(Anlaşmanın) İsrail tarafından onaylaması Ortadoğu'da nükleer denemeden arındırılmış bir bölgenin önüne açılacaktır' dediğini aktardı.

Öte yandan anlaşmanın İsrail tarafından imzalanması, uygulamaya geçirilmesi bakımından önem taşıyor. Zira anlaşmanın uygulanması için araştırma ya da elektrik üretimi amaçlı nükleer reaktöre sahip 44 ülke tarafından imzalanarak onaylanması gerekiyor. Anlaşmayı onaylamayan ülkeler arasında ABD, Çin, Mısır, Hindistan, İran, İsrail, Kuzey Kore ve Pakistan var.

PUTİN'DEN NÜKLEER DENEMELERİN YASAKLANMASI ANLAŞMASINA DESTEK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise bu ülkere anlaşmanın onaylanması için bugüne dek pek çok kez çağrıda bulunmuştu. Putin kasım ayında yaptığı bir konuşmada da bu anlaşmanın onaylanmamasının hata olduğunun altını çizerek, "Bir kez daha liderleri gerçek siyasi irade göstermeye ve Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Antlaşması'nı en kısa sürede imzalamaya çağırıyoruz" demişti.

Tüm nükleer patlayıcı denemelerini yasaklayan Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Antlaşması, 183 ülke tarafından imzalandı ve 164 ülke tarafından onaylandı. (Sputnik)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.