BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye uzlaşması

BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye uzlaşması

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinin (ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa) Suriye'de barış süreciyle ilgili bir karar tasarısı metni üzerinde uzlaştıkları haber veriliyor.

Yetkililer, 15 üyeli konseyin, tasarıyı önümüzdeki saatlerde onaylamasının beklendiğini söylediler.

New York'ta yapılan Uluslararası Suriye Toplantısı'nda Suriye'de ateşkes sağlanmasına yönelik bir plan üzerinde çalışılıyordu.

Suriye'de beşinci yılına giren savaşta 250 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler'e göre, savaş nedeniyle yaklaşık 12 milyon kişi evlerini terk etti.

Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin üzerinde uzlaştığı metinde Suriye hükümeti ve muhalefetin Ocak ayında görüşmelere başlaması isteniyor.

Tasarıda ayrıca, görüşmelerle eş zamanlı olarak ateşkes ilan edilmesi çağrısı yapılıyor.

Bununla birlikte, "terör örgütü" olarak kabul edilen gruplara yönelik operasyonların ateşkesten etkilenmeyeceği belirtiliyor. Bu çerçevede Rus, Fransız ve Amerikan savaş uçaklarının IŞİD'e yönelik operasyonlarını sürdürecek.

Hangi isyancı grubunun terörist grup olarak kabul edileceği ve görüşmeler ya da ateşkesin dışında tutulacağı taraflar arasındaki en büyük anlaşmazlık noktalarından biri.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.