BM: Cizre’de yüzden fazla insan diri diri yakılarak öldürüldü

BM: Cizre’de yüzden fazla insan diri diri yakılarak öldürüldü

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Prince Zeid Ra'ad Zeid al-Hussein, Şırnak'ın Cizre ilçesinde devam eden çatışmalara ilişkin çarpıcı bir açıklama yaptı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, Cizre’de düzenlenen operasyonlarda yüzden fazla insanın diri diri yakılarak öldürüldüğünü açıkladı.

Yüksek komiser, askeri araçlardan veya keskin nişancılar tarafından açılan ateş sonucunda silahsız sivillerin vurularak öldürüldüğünü de belirtti.

Bölgede evlerin işgal edildiği, yok edildiği ve insanların işkenceye edildiğine dair iddiaların çok ciddi olduğunu vurgulayan Zeyd, “Türkiye soruşturma talebimizi yanıtsız bıraktı. PKK ile bağlantılı grupların terörist eylemlerini kınıyorum. Ancak yetkililer de insan haklarına saygı duymalı. İşkence, yargısız infazlar, orantısız güç kullanımı ve keyfi tutuklamalar son bulmalıdır" dedi.

Bölgede yüz binlerce kişinin yerinden edildiğini ifade eden Zeyd, “Haftalardır kuşatılan Silopi, Nusaybin ve Diyarbakır’dan haber gelmiyor. Bu durumdan derin bir endişe duyuyoruz” dedi.

Yerinden edilen sivillerin evlerine geri dönmek için yetkilileri harekete çağıran el Hüseyin, sokağa çıkma yasaklarının sürelerinin azaltılması ve insan haklarından doğan halka karşı yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerektiğini de vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.